Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 27 - Vil­lám sem­mi­sí­tett meg egy gi­gan­ti­kus Jé­zus-szob­rot

Kultúrkörök

Vil­lám sem­mi­sí­tett meg egy gi­gan­ti­kus Jé­zus-szob­rot

Ha­tal­mas, ti­zen­ki­lenc mé­te­res Jé­zus-szob­rot sem­mi­sí­tett meg egy vil­lám az Egye­sült Ál­la­mok­ban, az Ohio ál­lam­be­li Mon­roe-ban. A ki­tárt ka­rú Jé­zus-alak he­lyén most csu­pán két el­sze­ne­se­dett acél­ge­ren­da me­re­de­zik az ég fe­lé – ad­ta hí­rül jú­ni­us 16-án az ame­ri­kai saj­tó.

A még a val­lá­so­sak kö­zött is so­kat vi­ta­tott, „Ki­rá­lyok ki­rá­lya” cí­met vi­se­lő, fe­hér mű­anyag­ból ké­szült szob­rot 2004-ben emel­ték a kis­vá­ros temp­lo­ma előtt, egy au­tó­pá­lya mel­lett. A 250 ezer dol­lár­ba (57 mil­lió fo­rint­ba) ke­rü­lő szob­rot gyak­ran „Touch­­down Jé­zus­nak” is ne­vez­ték, mi­vel a kar­ja­it fel­fe­lé nyúj­tó alak az ame­ri­kai fut­ball bí­ró­i­ra em­lé­kez­tet.

Né­hány mé­di­um­ban már el­hang­za­nak olyan vé­le­mé­nyek, me­lyek sze­rint a vil­lá­mot is­te­ni jel­zés­ként kell ér­tel­mez­ni. A Wa­shing­ton Post cí­mű lap sze­rint „úgy tű­nik, Is­ten fel­ál­doz­ta egyet­len fi­át. Megint.”

A lap úgy tud­ja, há­rom év­vel ko­ráb­ban már tör­tént ha­son­ló eset: ak­kor szin­tén vil­lám tett tönk­re egy tíz mé­ter ma­gas Jé­zus-szob­rot a co­lor­adói Gol­den­ben.

MTI