Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 32 - Má­kos mor­zsa­tor­ta

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre

Má­kos mor­zsa­tor­ta

Hoz­zá­va­lók a tész­tá­hoz: 12,5 dkg vaj vagy mar­ga­rin, 2 to­jás, 12,5 dkg cu­kor, 1 csi­pet só, 25 dkg liszt, 1 te­ás­ka­nál sü­tő­por, ke­vés tej (kö­rül­be­lül 1,5 dl)

A töl­te­lék­hez: 3-4 ba­rack (kon­zerv is le­het, de he­lyet­te­sít­he­tő al­má­val, kör­té­vel is), 10 dkg cu­kor, 1 evő­ka­nál va­ní­li­ás cu­kor, 1,5 dl tej, 20 dkg őrölt mák

A mor­zsá­hoz: 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 7,5 dkg cu­kor, 5 dkg sze­le­telt man­du­la

A zsi­ra­dé­kot ha­bos­ra ke­ver­jük, a to­já­so­kat, a cuk­rot, a va­ní­li­ás cuk­rot és a sót egy­más után be­le­ke­ver­jük. A sü­tő­por­ral el­ke­vert lisz­tet hoz­zá­ad­juk, be­le­ke­ver­jük. Annyi te­jet ön­tünk hoz­zá, hogy si­ma, ru­gal­mas tész­ta ke­let­kez­zen.

A tész­tát ki­zsí­ro­zott, 26 cen­ti­mé­ter át­mé­rő­jű tor­ta­for­má­ba (vagy kö­ze­pes tep­si­be) tölt­jük és el­si­mít­juk. A ba­rac­ko­kat meg­há­moz­zuk, a ma­got el­tá­vo­lít­juk (a kon­zer­vet le­csö­pög­tet­jük), ge­rez­dek­re vág­juk, és a tész­ta te­te­jén el­he­lyez­zük.

A cuk­rot és a va­ní­li­ás cuk­rot a fel­for­ró­sí­tott tej­ben fel­old­juk, rá­önt­jük a mák­ra. A má­kos masszát né­hány per­cig ke­ver­get­ve főz­zük, majd kis­sé le­hűt­jük. Az egé­szet el­si­mít­juk a ba­rac­kon.

A lisz­tet a vaj­jal és a cu­kor­ral uj­ja­ink kö­zött mor­zsá­vá dol­goz­zuk, és a má­kos töl­te­lék­re szór­juk. A te­te­jé­re hint­jük a sze­le­telt man­du­lát.

Elő­me­le­gí­tett sü­tő­ben (elekt­ro­mos: 175 fok, hő­lég­ke­ve­ré­ses: 155 fok, gáz­sü­tő: 2-es fo­ko­zat) kö­rül­be­lül 45–50 per­cig süt­jük.