Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 34 - Vir­tu­á­lis tú­ra a Szent Pé­ter-ba­zi­li­ká­ban

Keresztutak

Vir­tu­á­lis tú­ra a Szent Pé­ter-ba­zi­li­ká­ban

Vir­tu­á­lis tú­rán te­kint­he­tők meg a Va­ti­kán leg­hí­re­sebb épü­le­tei, mi­u­tán a Szent Pé­ter-ba­zi­li­ka bel­ső te­ré­ről ké­szült nagy fel­bon­tá­sú pa­no­rá­ma­fel­vé­te­lek is fel­ke­rül­tek a Szent­szék hon­lap­já­ra.

Az egye­sült ál­la­mok­be­li, penn­syl­va­ni­ai Vil­la­no­va Egye­tem köz­re­mű­kö­dé­sé­vel két év alatt ké­szül­tek el a leg­ér­de­ke­sebb va­ti­ká­ni lát­ni­va­ló­k há­rom­száz­hat­van fo­kos gömb­pa­no­rá­ma-fel­vé­te­lei, ame­lyek nagy fel­bon­tás­ban mu­tat­ják be a hely­szí­nen sza­bad szem­mel alig ész­re­ve­he­tő rész­le­te­ket – így vi­szont az otthoni gépen jól láthatók.

A bel­ső te­rek­ről egy spe­ci­á­lis, mo­to­ros ka­me­ra­áll­vány­ra erő­sí­tett fény­ké­pe­ző­gép­pel több ezer fel­vé­telt ké­szí­tet­tek, majd eze­ket a di­gi­tá­lis fo­tó­kat kép­fel­dol­go­zó szoft­ver­rel il­lesz­tet­ték össze.

A vil­la­no­vai csa­pat mun­ká­já­nak utol­só da­rab­ja, a Szent Pé­ter-ba­zi­li­kát hét né­ző­pont­ból, va­la­mint a Szent Pé­ter tér éj­sza­kai lát­ké­pét be­mu­ta­tó gömb­pa­no­rá­ma a www.va­ti­can.va ol­dal­ra kat­tint­va a fő­me­nü­ből is el­ér­he­tő.

A Six­tus-ká­pol­ná­ról – Mi­che­lan­ge­lo egyik leg­is­mer­tebb al­ko­tá­sá­val, a vi­lág leg­na­gyobb, 540 négy­zet­mé­te­res egy­be­füg­gő fres­kó­já­val – ta­vasszal el­ké­szült be­mu­ta­tó a http://www.va­ti­can.va/va­ri­o­us/cap­pel­le/sis­tina_vr/in­dex.html cí­men lát­ha­tó. A La­te­rá­ni Szent Já­nos-ba­zi­li­ka bel­se­je a http://www.va­ti­can.va/va­ri­o­us/ba­si­li­che/san_gi­o­van­ni/vr_to­ur/in­dex-en.html ol­da­lon, a fa­la­kon kí­vü­li Szent Pál-ba­zi­li­kát és épü­le­te­it be­mu­ta­tó ki­lenc ka­me­ra­ál­lás pe­dig a http://www.va­ti­can.va/va­ri­o­us/ba­si­li­che/san­pa­o­lo/vr­to­ur/in­dex-it.html cím­re kat­tint­va ér­he­tő el.

MTI