Archívum
Rovatoló
Keresés
Vonalvég
DH logo
Legfrissebb
Előfizetés
Egyházkerület
Evangélikus honlap

Rovatoló
Hírek - Lelki táplálék - Fáklyafény - Aktuális - Egyháztörténet - Iskoláink - Megkérdeztük - Könyvbemutató - Gyermekoldal - Versek - Egyéb - Visszhang - Pályázatok - Arcképcsarnok

Hírek
Egyházkerületünkben történt
Lelki táplálék
Igehirdetések, áhitatok, meditációk
Fáklyafény
"Szent igédnek fáklyafénye" - gondolatok az egyházi esztendő heti igéiről
Aktuális
Az eltelt hónap aktuális témája
Egyháztörténet
Válogatás egyházkerületünk múltjából
Iskoláink
Beszámolók oktatási intézményeink életéből
Megkérdeztük
Interjú érdekes emberekkel aktuális témákról
Könyvbemutató
Egyházkerületi és egyéb fontos kiadványok bemutatása
Gyermekoldal
Rejtvények, gyerekírások, gyerekrajzok
Versek
Irodalmi illusztrációk
Egyéb
Minden más
Visszhang
Szerkesztői üzenetek, levelek, reagálások
Pályázatok
Egyházkerületi pályázatok, díjak
Arcképcsarnok
Ismert lelkészek és nem-lelkészek
Evangélikus Egyház - Online újságok - Dunántúli Harangszó - Archívum - 2003 - 12 - Karácsony titkai

Lelki táplálék

Hozzászólás a cikkhez

Karácsony titkai

„Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét…” (Jn 1,14a

Betlehemi jelenet a szombathelyi templom karzatbejárata felett
Az inkarnáció, a testtélétel karácsonyi csodáját ünnepelve Isten újszövetségi népének is úgy kellene tennie, mint egykor Mózesnek az égő csipkebokornál. Csak levett saruval lenne szabad megállnunk és ünnepelnünk… Amikor karácsony csodájáról szólunk, a legszentebb, emberi értelem számára megérthetetlen és felfoghatatlan titkok földjén járunk. Az értelem, a hűvös tudás tehetetlen, itt csak a hívő szív sejthet meg valamit a csendes, tiszta, szent éj misztériumából. Jól érzett rá erre evangélikus költőnk, Reményik Sándor, amikor a János evangéliuma című versének utolsó szakaszában így ír:

János, evangelista, negyedik Külön áll, világvégén valahol, Vagy világ-kezdetén, vad szikla-völgyben S a fénytelen örvény fölé hajol.

És megfeszül lénye, mint az íj, Feszül némán a mélységek fölé, Míg lényéből a szikla-szó kipattan S körülrobajlik a zord katlanokban Visszhangosan, eget-földet-verőn, Hogy megrendül a Mindenség szíve:

Kezdetben vala az Ige. S az Ige testté lőn!

Hogy az örök, szent Isten, mindenek Ura emberré lett, hogy Mária gyermekében valóságos emberré született a megváltó Szeretet – ez önmagában is térdre kényszerítő ajándék. Hiszen karácsony evangéliuma félreérthetetlenül hirdeti, hogy az Ige, vagyis Isten örök teremtő hatalma, ő maga, testté, emberré lett Jézus Krisztusban. Az apostoli tanúságtétel nem hagy egérutat, ellenvetéseket megformáló gondolatainknak. Világosan, és értelmünk minden tiltakozó kísérletét megszégyenítve hangsúlyozza: testté, hús-vér emberré lett… Kezdettől fogva kínja ez az embernek. Ezért volt és marad a megváltás, a karácsonyi testtélétellel célegyenesbe fordult, és a golgotai kereszten elvégzett, azaz célba ért Krisztus-esemény zsidónak megütközés, pogánynak bolondság. Mély teológiai igazság van a régi mondásban: a betlehemi jászolbölcsőt és golgotai keresztet ugyanabból a fából ácsolták.

Mindez úgy történt, hogy Jézus Krisztusban nem csak futó látogatást tett közöttünk az örökkévaló Isten. Ezért hangsúlyozza az apostoli bizonyságtétel: közöttünk lakott. A bibliai nyelvek összefüggései teszik lehetővé, hogy e mondat üzenete is kinyíljék számunkra. Fordítsunk erre is egy kis figyelmet! Az ószövetség nyelvében, a héberben különösen is fontosak a szavak mássalhangzói. Ezek alkotják a szócsaládok jelentéstartalmának gyökereit. Igaz ugyan, hogy az evangéliumok nyelve a görög, de éppen ezen a helyen még ez a másik nyelv is segíthet, hogy karácsony titkából még valamit megértsünk. Ahol mi azt olvassuk, hogy közöttünk lakott, ott a bibliai nyelvben olyan szó szerepel, amelyiknek az eredeti jelentése: sátorozott. S ha ennek a görög szónak a mássalhangzóit kiemeljük, ugyanazokat a hangzókat kapjuk, amelyek a héber templom jelentésű szóban is szerepelnek. S ha belegondolunk abba, mit jelentett az Ószövetség népe számára a szent sátor, majd a templom, talán megsejtünk valamit abból, miért is drága és fontos számunkra a karácsony titkát hirdető ige: közöttünk lakott, közöttünk verte fel sátorát irgalmas Istenünk. Jézus Krisztusban velünk van, és velünk is marad, minden napon a világ végezetéig. Ami igénk harmadik mondatát illeti, ott mintha mi, maiak valóban behozhatatlan hátrányban lennénk az apostolokhoz, de még a betlehemi pásztorokhoz meg a napkeleti bölcsekhez képest is. János apostol joggal mondhatta: láttuk az ő dicsőségét. Ő valóban ott volt szemtanúként – a többiekkel együtt – a kánai menyegzői házban, a naini városkapunál, a betániai temetőben, ahol Lázár sírja megnyílt, benne ült a hajóban, amikor a viharos tenger hullámai lecsendesedtek, és ott volt a megdicsőülés hegyén is… De mit láthatunk mi, maiak? Kimaradtunk mindenből? Sóvárgó szelíd irigységgel gondolhatunk csak rájuk, akik láthatták is az ő dicsőségét? Semmi okunk a félelemre! Mert éppen karácsony, az Ige testtélételének csodája, valóságos eseménye nyitja meg a kaput a mai csodák előtt is. Mert aki egykor megérkezett, hogy emberi tapasztalatok alapján szólhasson róla a tanúságtétel, az ma lehetővé teszi, hogy emberi szavak szürke szamárhátán valóságosan megérkezzék szívünkbe, életünkbe – és így nekünk is igazi karácsonyunk lehessen.

Ittzés János (a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, Győr)

Regionális hozzárendelés: Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

 

Keresztény honlapok

Evangélikus Egyház

Keresztény portál

Internetes lelkigondozás

Luther élete

   Legendák

   Luther kora

   Luther életrajza

   Barátai, bizalmasai

   Aktuális

Protestáns honlap

   Egyházak

   Intézmények

   Mérföldkövek

   Panteon

   Szellemi központok

   Művészetek

   Aktualitások


© Magyarországi Evangélikus Egyház,
Internet Munkacsoport, 2002.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster