Archívum
Rovatoló
Keresés
Vonalvég
DH logo
Legfrissebb
Előfizetés
Egyházkerület
Evangélikus honlap

Rovatoló
Hírek - Lelki táplálék - Fáklyafény - Aktuális - Egyháztörténet - Iskoláink - Megkérdeztük - Könyvbemutató - Gyermekoldal - Versek - Egyéb - Visszhang - Pályázatok - Arcképcsarnok

Hírek
Egyházkerületünkben történt
Lelki táplálék
Igehirdetések, áhitatok, meditációk
Fáklyafény
"Szent igédnek fáklyafénye" - gondolatok az egyházi esztendő heti igéiről
Aktuális
Az eltelt hónap aktuális témája
Egyháztörténet
Válogatás egyházkerületünk múltjából
Iskoláink
Beszámolók oktatási intézményeink életéből
Megkérdeztük
Interjú érdekes emberekkel aktuális témákról
Könyvbemutató
Egyházkerületi és egyéb fontos kiadványok bemutatása
Gyermekoldal
Rejtvények, gyerekírások, gyerekrajzok
Versek
Irodalmi illusztrációk
Egyéb
Minden más
Visszhang
Szerkesztői üzenetek, levelek, reagálások
Pályázatok
Egyházkerületi pályázatok, díjak
Arcképcsarnok
Ismert lelkészek és nem-lelkészek
Evangélikus Egyház - Online újságok - Dunántúli Harangszó - Archívum - 2004 - 3 - A DUNÁNTÚLI HARANGSZÓ az interneten

Egyéb

Hozzászólás a cikkhez

A DUNÁNTÚLI HARANGSZÓ az interneten

Milyen messzire jut el a Harangszó?

www.harangszo.hu Azt hiszem nem mindig tudatosul bennünk, hogy egy névválasztás mögött milyen fontos tartalom bújik meg. Erre a Dunántúli Harangszó címe is jó példa. Nem tudom, hogy a nagyhírű előd, a Harangszó 1910-es lapalapítója, Kapi Béla püspök és barátai a névválasztásánál – ami emlékiratai szerint pillanatnyi ihlet hatására történt – tudatában voltak-e annak, mennyire találó nevet adtak a lapjuknak. Hiszen a harangszó hangja messzire eljut, tehát felfogható hírtovábbító eszköznek is. De a harangszó lehet megszólító is, istentiszteletre hívó hang, vagy éppen lehet időjelző, hiszen rendszeresen megszólal például délben.

Talán nem véletlen, hogy a lap közel fél évszázaddal későbbi életre hívása 1996-ban a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum néhai igazgatója, dr. Lampérth Gyula, az akkori soproni lelkész, Weltler Sándor, valamint tanártársaik, Asbóth Lászlóné, Dudás János, Goór Judit, Tölli Balázs lelkesedésének köszönhetően hasonló címmel történhetett meg. Fontosságát az is jelezte, hogy a líceumi honlap 1997-es megjelenésével már ezen az új honlapon szorítottak helyet a DH világhálón át terjesztett változatának. A világháló pedig éppen abban rokon a templomi harangszóval, hogy messzi távolba juttatja el szavát. 1998-tól rendszeres szerkesztőgárdája lett a líceumi honlapnak. E cikk írójának felügyeletével szorgos és tehetséges diákoperátorok ügyelték a friss hírek rögzítését. Ettől fogva a Dunántúli Harangszó is rendszeresen (esetleg egy-két szám kihagyásával) megjelent a világhálón. Bizonyára felmerül az olvasóban a kérdés, miért is olyan fontos, hogy ezen az új közegen át is terjedjenek az evangélikus havilap cikkei. Nem csupán az informatikusok fontoskodásáról van szó? Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy hamarosan a tengerentúlról is kaptunk visszajelzést, tehát az elektronikus változat még messzebbre vitte a Harangszó hangját. A távolban élő érdeklődők mellett fontossága abból is fakad, hogy ez a kiadás más olvasótáborhoz is eljut, azokhoz, akik nem újságot vásárolnak, hanem a világhálón található internetes lapokat böngészik.

A következő állomás 2001, amikor a lap az újjászerveződött Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület hivatalos orgánumává vált. Menyes Gyula lapszerkesztő kérésére továbbra is elvállaltam a világhálós terjesztést. Közben új külsőt is kapott a virtuális változat 2002 szeptemberétől. És ezzel a kronológiában el is jutottunk a jelenhez: 2003 karácsonyára a magyarországi evangélikus portálra integrálódott kiadásában és szerkesztésében is a digitális Harangszó.

Az új szerkesztés mutatja meg a világhálós változat újabb előnyeit is: nem egyszerűen csupán az egyes számokat olvashatjuk végig, akár egy papíralapú lapnál, hanem az egyes rovatokra rákattintva középen megjelenik egy cím-szedet, mindazon cikkek címe, amelyek már megjelentek a rovatban. Így gyorsan és könnyen találunk meg keresett témákat. Ezen kívül minden cikkhez hozzászólhatunk, vagy éppen internetes előfizetésre is lehetőség adódik. Hogy is működik egy „virtuális” szerkesztőbizottság? A teljes lapszám a képekkel drótpostán egyszerre érkezik hozzám és a nyomdába Győrből, a szerkesztőségből, amelyet a számítógép segítségével oldalakra bontok. Most ez annyiban módosult december óta, hogy nem a végén kerül fel a világhálóra, hanem állandó kapcsolat segítségével rögtön minden cikk egyesével. A javaslatok észrevételek is drótpostán érkeznek és mennek. Reméljük, az új külső, a többletlehetőségek növelik a Dunántúli Harangszó olvasótáborát. Hiszen a harangszó másik hasznos tulajdonsága: hangja sokakhoz, mindenkihez eljut. És a mi célunk is ez, a hang, Isten hívó hangja sokakhoz jusson el.

Babics Csaba líceumi tanár, (Sopron) DH online

Regionális hozzárendelés: Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

 

Keresztény honlapok

Evangélikus Egyház

Keresztény portál

Internetes lelkigondozás

Luther élete

   Legendák

   Luther kora

   Luther életrajza

   Barátai, bizalmasai

   Aktuális

Protestáns honlap

   Egyházak

   Intézmények

   Mérföldkövek

   Panteon

   Szellemi központok

   Művészetek

   Aktualitások


© Magyarországi Evangélikus Egyház,
Internet Munkacsoport, 2002.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster