Archívum
Rovatoló
Keresés
Vonalvég
DH logo
Legfrissebb
Előfizetés
Egyházkerület
Evangélikus honlap

Rovatoló
Hírek - Lelki táplálék - Fáklyafény - Aktuális - Egyháztörténet - Iskoláink - Megkérdeztük - Könyvbemutató - Gyermekoldal - Versek - Egyéb - Visszhang - Pályázatok - Arcképcsarnok

Hírek
Egyházkerületünkben történt
Lelki táplálék
Igehirdetések, áhitatok, meditációk
Fáklyafény
"Szent igédnek fáklyafénye" - gondolatok az egyházi esztendő heti igéiről
Aktuális
Az eltelt hónap aktuális témája
Egyháztörténet
Válogatás egyházkerületünk múltjából
Iskoláink
Beszámolók oktatási intézményeink életéből
Megkérdeztük
Interjú érdekes emberekkel aktuális témákról
Könyvbemutató
Egyházkerületi és egyéb fontos kiadványok bemutatása
Gyermekoldal
Rejtvények, gyerekírások, gyerekrajzok
Versek
Irodalmi illusztrációk
Egyéb
Minden más
Visszhang
Szerkesztői üzenetek, levelek, reagálások
Pályázatok
Egyházkerületi pályázatok, díjak
Arcképcsarnok
Ismert lelkészek és nem-lelkészek
Evangélikus Egyház - Online újságok - Dunántúli Harangszó - Archívum - 2007 - 04 - HÚSVÉT ÜNNEPE UTÁNI 1. (QUASIMODO GENITI) VASÁRNAP HETE

Fáklyafény

HÚSVÉT ÜNNEPE UTÁNI 1. (QUASIMODO GENITI) VASÁRNAP HETE

„Szeretem az Urat, mert meghallgatja könyörgésem szavát. Felém fordította fülét, ezért őt hívom segítségül, amíg csak élek.” (Zsolt 116,1–2)

A sok problémával küzdő, de nyomorúságában Istenhez forduló embert az Úr nem veti el, hanem meghallgatja. Erről tesz bizonyságot a zsoltáríró. A Szentírás számtalan példát ad elénk, amely arról győz meg minket, hogy a mi Urunk földi életében mindig meghallgatta a hozzá fordulók kiáltását. Vakok, bénák, súlyos betegek gyógyultak meg, amikor őt kérték. A kapernaumi százados (Mt 8,5 kk), a kánaáni asszony (Mt 15,22 kk) és még sokan mások, akik bizalommal fordultak hozzá, megtapasztalták segítségét. Nem mindig az első kérésre cselekedett, de a kitartó könyörgést nem utasította el.

Erről lehet nekünk is mindennap meggyőződnünk, ha Istenhez fordulunk imádságban. Sokszor megoldhatatlannak látszó problémában adja meg a kivezető utat. Az ember gyakran fogalmaz így: itt már csak az imádság segít. Az ilyen megnyilvánulásban benne van az a beismerés, hogy az ember nem mindig látja a problémákban a megoldást, nem találja meg a helyes lépést. Jó, hogy ilyenkor van kihez menekülni. A holnap bizonytalansága, a kenyér elvesztésének vagy éppen a megtalálásának gondja, az elhatalmasodó betegség terhe, a lélek sok nehéz fájdalma, az emberi természettel való vívódás idején van segítség az Úrnál. Mennyire emberi képpel fejezi ki a zsoltáros a mennyei Atya segítőkészségét. Azt mondja, hogy Isten feléje fordította a fülét. Az Isten nem ember, nem lehet őt emberi módon leírni. Mégis közel áll hozzánk ez a kifejezésmód. Ha Isten nem fordul el tőlünk, nem fordít hátat nekünk, akkor lehet reményünk a meghallgattatásra. Máté evangélista, aki a mi Urunk gyógyító kegyelmének sok csodáját leírta, így biztat: „Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek.” (Mt 7,7) Ezt a segítőkész Urat érdemes hívni, megszólítani, míg csak élünk, mert ő minden gondunkban segít. Dicsérjük őt!

Vető Béla (ny. ev. lelkész, Veszprém)

Regionális hozzárendelés: Veszprémi Evangélikus Egyházközség

 

Keresztény honlapok

Evangélikus Egyház

Keresztény portál

Internetes lelkigondozás

Luther élete

   Legendák

   Luther kora

   Luther életrajza

   Barátai, bizalmasai

   Aktuális

Protestáns honlap

   Egyházak

   Intézmények

   Mérföldkövek

   Panteon

   Szellemi központok

   Művészetek

   Aktualitások


© Magyarországi Evangélikus Egyház,
Internet Munkacsoport, 2002.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster