Archívum
Rovatoló
Keresés
Vonalvég
DH logo
Legfrissebb
Előfizetés
Egyházkerület
Evangélikus honlap

Rovatoló
Hírek - Lelki táplálék - Fáklyafény - Aktuális - Egyháztörténet - Iskoláink - Megkérdeztük - Könyvbemutató - Gyermekoldal - Versek - Egyéb - Visszhang - Pályázatok - Arcképcsarnok

Hírek
Egyházkerületünkben történt
Lelki táplálék
Igehirdetések, áhitatok, meditációk
Fáklyafény
"Szent igédnek fáklyafénye" - gondolatok az egyházi esztendő heti igéiről
Aktuális
Az eltelt hónap aktuális témája
Egyháztörténet
Válogatás egyházkerületünk múltjából
Iskoláink
Beszámolók oktatási intézményeink életéből
Megkérdeztük
Interjú érdekes emberekkel aktuális témákról
Könyvbemutató
Egyházkerületi és egyéb fontos kiadványok bemutatása
Gyermekoldal
Rejtvények, gyerekírások, gyerekrajzok
Versek
Irodalmi illusztrációk
Egyéb
Minden más
Visszhang
Szerkesztői üzenetek, levelek, reagálások
Pályázatok
Egyházkerületi pályázatok, díjak
Arcképcsarnok
Ismert lelkészek és nem-lelkészek
Evangélikus Egyház - Online újságok - Dunántúli Harangszó - Archívum - 2007 - 07 - - A Veszprém megyei evangélikusok találkozója Pápán

Hírek

- A Veszprém megyei evangélikusok találkozója Pápán

A veszprémi egyházmegyében az elmúlt évi tisztújításnál úgy vezetőség állt fel. Egyik első kezdeményezésük az volt, hogy az elnökség a gazdasági bizottság tagjaival együtt meglátogatta a megye gyülekezeteit. (Erről lapunk 2006. decemberi számában olvasható részletes beszámoló.) A megye területén a népszámlálási adatok alapján 19 000 ember vallotta magát evangélikusnak. A 27 anyagyülekezetben 27 lelkész összesen 76 településen van jelen. Ez a szórványsors – amelyben távol élnek egymástól az evangélikusok – arra az elhatározásra juttatta az elnökséget, hogy még a nyár elején egy olyan találkozót szervezzenek, ahol találkoznak egymással és egy vasárnap erejéig együtt vannak a megyéjükben élő evangélikusok. Ennek az elképzelésnek a megvalósítására került sor június 10-én vasárnap Pápán a városi sportcsarnokban, ahol 63 gyülekezetből több mint hatszázan regisztráltatták magukat a rendezvényen. A találkozó igei jelmondata Közösség a Krisztussal (1Jn 1,3). A találkozó fő szervezője Polgárdi Sándor somlószőlősi lelkész, espereshelyettes volt.

A délelőtti program istentisztelettel kezdődött, amelynek igehirdetője Ittzés János püspök volt. A liturgiában az egyházmegye lelkészei is részt vettek, valamint a malomsoki és a marcaltői gyülekezeti énekkarok tették színesebbé az alkalmat. Orgonakíséret helyett a gyülekezeti énekeket a Nagyvázsonyi Várnai Zseni KF. Német Nemzetiségű Nyelvet Okt. Általános Iskola és Zeneiskola fúvósai, valamint a várpalotai evangélikus fiatalok fúvószenekara kísérte.

A délelőtti programban szerepelt még Prőhle Gergely országos felügyelő előadása, aki evangélikus hitvallásosságunk, bizonyságtételünk és áldozatkészségünk kérdéseiről beszélt. A délutáni program igyekezett minden korosztály és érdeklődési kör számára meglepetést tartogatni. Zenei szolgálatok tekintetében elsőként a Kemenesmagasi Citerazenekar, majd a csikvándi nyugdíjasok énekkara, végül a Kossuth-díjas Kaláka együttes lépett a színpadra. A résztvevők rövid előadást is hallhattak Leader és a vidékfejlesztés 2007-2013 címmel a – nap programjait támogató – Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt egyházközségek számára nyújtandó pályázati lehetőségekről. De ezen a napon volt a veszprémi egyházmegye hittan levelező versenyének eredményhirdetése is, valamint az egyházmegye területén lévő oktatási intézmények (a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola, a várpalotai Evangélikus Keresztyén Óvoda, a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ) és a Külmissziói Egyesület mutatkoztak be.

A nap programjának záró részében – a már kissé megfogyatkozott gyülekezet előtt – fórumbeszélgetésre került sor, ahol az egyházkerület és az egyházmegye elnökségének tagjai válaszoltak az egyházunk lelki és anyagi életét firtató kérdésekre.

Regionális hozzárendelés: Pápai Evangélikus Egyházközség

 

Keresztény honlapok

Evangélikus Egyház

Keresztény portál

Internetes lelkigondozás

Luther élete

   Legendák

   Luther kora

   Luther életrajza

   Barátai, bizalmasai

   Aktuális

Protestáns honlap

   Egyházak

   Intézmények

   Mérföldkövek

   Panteon

   Szellemi központok

   Művészetek

   Aktualitások


© Magyarországi Evangélikus Egyház,
Internet Munkacsoport, 2002.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster