Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 11 - Jelenits István - József Attiláról

Egyházunk egy-két hete

Jelenits István - József Attiláról

Jelenits István a budahegyvidéki templomban
"Az egyház nemcsak a hitet hirdeti, hanem a gondolkodás örömét, a felelősségtudat méltóságát, szépségét is, s erre hívja az embereket. Csöndesebb, nyugodtabb elgondolkodásra, beszélgetésre, magukba nézésre. Az egyház lényegéhez tartozik, hogy ne csak a szószéken szólaljon meg. Megjelenít egy életeszményt, magát az emberséget védelmezi. Annak, aki valóban a nemzet javát akarja szolgálni, éreznie kell, hogy ezek az értékek nemcsak azért fontosak, mert sok ember tiszteli őket." (Jelenits István)

Úgy érzem és hiszem, a budahegy-vidéki evangélikus templomot március 9-én délután zsúfolásig megtöltő hallgatóság nevében is írhatom, hogy egy csodálatos, feledhetetlen irodalmi délután részesei lehettünk. A József Attiláról szóló megemlékezés dr. Jelenits István irodalomtudós, piarista tanár előadásával, irodalmi vezetésével megvalósította a fent idézett – korábban megörökített – sorait. Nem szószékről beszélt, de a kis asztal, mely mellett jegyzeteit forgatta, azzá változott. Csendes szavai s az elhangzott versekhez fűzött magyarázatai igévé formálódtak.

Az irodalmi délután az „Erős várunk” eléneklésével kezdődött. Nem véletlenül, hiszen tudjuk, Luther imáját József Attila is lefordította. „Vajon József Attila miért tartotta fontosnak, hogy anyanyelvünkön szólaltassa meg ezt az éneket?” – tette fel a kérdést megnyitó beszédében Bácskai Károly evangélikus lelkész. „Mi fogta meg a költőt ebben a szövegben? Úgy kellene hallgatni az ő versét is, mint az eredeti zsoltárt (46,2–4.9–12). Úgy, hogy ugyanaz legyen az élmény: egy fölöttes erő megfog, megérint bennünket. Ezért szervezünk irodalmi délutánokat is, melyek nem csupán kulturális programok, hanem elvezetnek oda, ahol egy más világ kezdődik – az ihleté, poézisé, léleké, Istené –, ahol a föld az éggel összeér…”

A budahegyvidéki evangélikus gyülekezet hagyományos irodalmi délutánjainak lelkes versmondóiként Bender Máté, Brebovszky Eszter és Klára, Csománé Forgács Emma, Dobó József és László, Halász Ferencné, Schnellné Halassy Adrienn, Lakatos József, Özvegy Gergő, Szalai János, Vermes Zsolt működtek közre. A legfiatalabbtól a felnőttekig – korra, nemre, foglalkozásra való tekintet nélkül –, kisiskolások és diplomások évek óta lelkes tagjai a gyülekezet irodalmi körének. Szívesen, tudatosan készülnek az irodalmi délutánokra, örömmel tanulják a verseket, szinte életük részévé váltak ezek az alkalmak. Ebben meghatározó szerepe van vezetőjüknek, az irodalmi délutánok fáradhatatlan rendezőjének, a szintén közreműködő Csománé Forgács Emma irodalomtanárnak. Március 9-ét legszebb napjaik közé sorolhatják.

Schelken Pálma

Regionális hozzárendelés: Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség