Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 16 - Egy fa minden évszakra

A hét témája

A Föld napja: április 22.

Egy fa minden évszakra

Egy almafa lett az én „belső szobám”, amely az egymást követő évszakokban megmutatta Isten illatait, hangjait, „arcait” és oltalmát. Az otthont, amelynek kertjében állt ez a fa, a szüleim nagyon nehezen tudták fenntartani a II. világháború után.

Tavasszal a fa rózsaszín rügyei bódító illattal árasztották el a helyet, ahol vasárnapi iskolásat játszottunk a nővéremmel és a szomszéd gyerekekkel, a babáimat, olykor még a macskánkat is bevonva. Énekeltünk, és előadtuk vagy elbáboztuk azokat a bibliai történeteket, amelyeket a gyülekezeteinkben tanultunk. Élveztük, hogy különbözünk. Néhányan még most, hatvan év után is tartjuk a kapcsolatot. Ez a hely életre szóló barátságokkal ajándékozott meg minket.

A nyári napokon felmásztunk a fák ágaira, hogy beleskelődjünk a lombok között megbújó madárfészekbe. Az élet csodájáról tanultunk, ahogyan a kicsinyeiket gondozó madárszülőket figyeltük. Bárányfelhőket számláltunk, és egy-egy nyári zápor elmúltával mélyen belélegeztük a felfrissült levelek illatát, miközben a szivárvány megjelenését vártuk az égbolton.

Ősszel egymás után ettük az érett almákat. Ez a számunkra szent hely minden érzékszervünkre gazdagon hatott. Éreztük az élő Istent még akkor is, amikor a zörgő avarban bolondoztunk.

A tél pihenést nyújtott az almafánknak. Egy-egy korai fagy után az ágak olyan fehérbe öltöztek, mintha angyalok jártak volna azon a helyen. Még a fa is egy új életre várt.

Felnőttként az elsők között egy almafát ültettem a kertembe. Ez a fa tanította a fiaimat az évszakok váltakozására és a magányos percek örömére.

Negyven évvel később, nagymamaként ennek az árnyékában ülök most, amikor a számomra legdrágább helyről írok. Ez az én „belső szobám”, ahol Istennel találkozhatom újra és újra.

(A Lutheran 2002. decemberi számából fordította Boda Zsuzsa)

LaRene J. Wolfe, USA