Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 35 - Közösségben ünnepelve

Keresztutak

Közösségben ünnepelve

D. Szebik Imre a közös istentiszteleten
"Tebenned bíztunk eleitől fogva" és "Erős vár a mi Istenünk" – hangzott a két Istent magasztaló ősi ének a millenniumi ünnep alkalmából tartott református–evangélikus istentisztelet első perceiben. Isten az örökkévaló hajlék – így lehet a templom a közösségben megélt kereszténységünk helye, ahol mindannyiunkat összeköt a Benne gyökerező hit, mely túlmutat felekezeti, politikai, ideológiai hovatartozásunkon.

Nemzeti ünnepünk előestéjén, a Parlamenttel átellenben lévő Szilágyi Dezső téri református templomban immáron ötödik alkalommal megrendezett ökumenikus együttlét igehirdetői szolgálatát D. Szebik Imre elnök-püspök végezte a Mt 19, 16–26 alapján. A Jézus társaságát kereső gazdag ifjú valamit tudott az immanens és transzcendens közötti kapcsolatról. Megvan-e bennünk az ez utáni vágy? – hangzott a kérdés. Példa lehet ennek a fiatalembernek az erkölcsi tartása. Államalapításunk ünnepén arra bíztathatjuk egymást, hogy ne vesszen ki a magyar nemzetből a jó rend jó erkölcse, legyen országunk támasza példamutató életünk!

Példaértékű a gazdag ifjú őszintesége is. Nem magyarázkodik. Elfogadja Jézus szavát. Bár a fiatalemberrel később nem találkozunk a Biblia lapjain, mégsem gondolhatjuk, hogy Jézus lemondott volna róla. A példázatot Jézus azzal fejezi be, hogy ami embereknél lehetetlen, az Istennél lehetséges.

A meditáció szolgálatát dr. Bölcskei Gusztáv református püspök végezte, melyben az ünnepről, mint hozzánk elérkező eseményről elmélkedett. Az ünnepek nem arra valók, hogy kényelmetlen igazságokat elhallgassunk, hanem hogy emlékezzünk és cselekedjünk – hangsúlyozta a református zsinat lelkészi elnöke.

Az evangélium szólt az istentisztelet minden résztvevőjéhez. Az alkalmat megtisztelte imádkozó jelenlétével: Paskai László bíboros, dr. Márkus Mihály és dr. Szabó István református püspökök, valamint Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb bíróság elnöke, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, Németh János, az Alkotmánybíróság leköszönő elnöke, illetőleg Gulyás Kálmán az egyházi ügyekért felelős címzetes államtitkár és Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke,

Ének és zene segített az Istenre figyelésben, a gondolatok elmélyítésében. A Lutheránia Énekkart Kamp Salamon, a Szentendrei Református Kórust Bokorné Forró Ágnes karnagy vezényelte.

Horváth-Hegyi Olivér