Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 37 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Az alább közölt általános könyörgő imádságot szeretettel ajánljuk minden gyülekezet figyelmébe, bátorítva a lelkészeket arra, hogy az istentisztelet liturgiájának alakításakor számoljanak a rovatunk nyújtotta lehetőséggel is.

Drága Mennyei Atyánk!

Hálát adunk neked, mert jó volt nekünk házadban lennünk, átélhettük ígéreted valóságát. Szent jelenlétedbe vontál bennünket. Igen, Atyánk, hálás a szívünk, mégis megvalljuk neked, hogy igéd leleplezett minket, hogy nem mindig élő a hitünk. Hányszor nincs szemünk meglátni a szenvedőt, a rászorulót. Szégyenkezve látjuk, mennyi mindent tehettünk volna a tőled kapott erővel és szeretettel, de nem éltünk vele.

Köszönjük, hogy Szentlelked által megelevenítettél igéddel, erősítetted gyenge hitünket, és így készítettél fel bennünket akaratod cselekvésére. Hálát adunk, hogy felülemelsz önzésünkön, megajándékozol atyai szíved szeretetével. Hálát adunk azért, mert közösséget teremtesz, nemcsak magadhoz hívsz, hanem a másik emberhez küldesz, irányt és célt adsz az életünknek. Hálát adunk azért, hogy látó szemet és érző szívet teremtesz bennünk, és cselekvő szeretetre indítasz. Hálát adunk neked Jézus Krisztusért, aki nélkül semmit sem cselekedhetnénk, ami neked kedves, de benne mindennel megajándékoztad gyermekeidet.

Kérünk, Krisztusunk, légy Ura egyházadnak, óvd meg, hogy se emberi, se a gonosz hatalmat ne vehessen rajta! Te vezess minket, hogy néped szertejárva jót cselekedhessen általad, hitünk így ne lehessen meddő vagy képmutató dicsekedéssé ajkunkon. Körülöttünk élnek szegények, elesettek és betegek, magányosak és elhagyottak, tudjuk, közülük ránk is bíztál némelyeket, ezért add nekünk a szeretet leleményességét, hogy hitünket megmutathassuk az értük végzett szolgálatban.

Szentlélek Úristen! Te jelen vagy ebben a világban, és betöltöd azokat, akik hívő bizalommal kérik ezt. Neked itt, a földön nincs kezed, lábad és szájad, de nekünk van, és szeretnénk szolgálatodra szentelni. Köszönjük, hogy kegyelmi ajándékaidat adod kinek-kinek, ahogy akarod, hogy használjunk vele. Nem szeretnénk megszomorítani engedetlenségünkkel, ezért hordozz minket naponként, mert nélküled nem tudnánk hinni, sem a mi Urunk Jézushoz eljutni. Áldjuk érted az Atyát és a Fiút, akinek érdeméért jöttél el hozzánk.

Istenünk, hallgasd meg imádságunkat, hogy mindaz, amit kértünk, ne csupán kegyes kívánság, de élő valóság lehessen! Ámen.