Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 1 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Kegyelmes Istenünk! Te vagy az Úr, mindenek felett való Isten, aki közénk születtél, aki közénk szállsz, beköltözöl szívünkbe, hogy teljes életünk lehessen. Te voltál ma is, aki hozzánk szóltál, bennünket erősítettél, biztattál, és nekünk irgalmaztál! Urunk, köszönjük! Tudod, Urunk, hogy mennyi kiigazítani való van még életünkben, mennyi mindenben szorulunk tanításodra, és te tudod azt is, mennyit vergődünk sok hibánk, bűnünk miatt. Neked valljuk meg: tudjuk, hogy sokszor gondoljuk magunkat jobbnak, okosabbnak, igazabbnak, mint amilyenek valójában vagyunk. Kezeinkbe temetjük arcunkat, és fáj, hogy gőggel, lenézéssel, haraggal, nagyképűen közelítettünk, közelítünk bárkihez is. Igazítsd ki viselkedésünket, változtass modorunkon, Urunk!

Esedezünk hozzád bocsánatért, megsegítő erődért, újjászületésért. Segíts feledni a haragot, a bántást akkor, ha minket ért sérelem, és fájó, feledhetetlen nyomokat hagytak bennünk. Adj nekünk készséget ahhoz, hogy megbocsássunk támadóinknak, sértőinknek. Cseréld ki a szívünket! Jézus Krisztusért kérünk.

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Kegyelmes Istenünk! Te vagy az Úr az egyházban. Könyörgünk egyházadért! Legyen velünk jelenléted, Szentlelked járja át az igehirdetők munkáját, elevenítse meg, jobbítsa meg gyülekezeteink életét! Gyülekező embereket adj, közösségeket, kicsiket, nagyokat egyházadban! Állj a püspökök, esperesek, lelkészek, tanítók mellé, ne hagyd magukra a felügyelőket, a presbitereket, és növeld hitüket, szolgálatkészségüket, emberszeretetüket! Egyedüli bizalmunk vagy, segítsd meg népedet! Add ajkunkra, amit mondanunk kell, indítsd el lábainkat oda, ahol várnak, szólaltasd meg velünk a vigaszt adó szavakat ott, ahol szükség van rá! Te adj hitet hittanos gyermekeink szívébe, és az ismeret mellett hadd növekedjen a belőled sugárzó fény ott, ahol tanítunk! Jézus Krisztusért kérünk.

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Add áldásodat édes hazánkra! Ínséges időkben mentsd meg! Adj jó döntéseket, terveket vezetőinknek! Hadd enyhüljön a panasz, a sóhaj. Reád bízzuk lakóhelyünket: községünk, városunk vezetőit segítsd meg munkájukban! Jézus Krisztusért kérünk.

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Kegyelmes Istenünk! Te vagy Ura életünknek. Esedezünk hozzád személyes életünk kuszasága, rendezetlensége, gondja miatt. Erőt kérünk feladataink elvégzéséhez. Tanácsot kérünk ott, ahol megtorpantunk. Új utat kérünk ott, ahol rossz irányba indultunk. Szeretetet kérünk, amelyből adhatunk a velünk és a körülöttünk élőknek. Hitet kérünk, hogy benned maradjunk. Könyörgünk, Urunk, mások életéért is. Mindazoknak az életéért, akiket féltünk, szeretünk, akikért aggódunk. Kérünk azokért, akik vizsgáznak, diákokért, akik tanulnak, vizsgáztatókért, akik értékelnek. Vedd oltalmadba a fiatalokat, az ifjúságot, hogy el ne vesszenek, és megtalálhassák, észrevegyék drága ajándékaidat!

Légy velünk családjainkban és mindazokban a nehéz, talán alig sejthető, mások által nem is ismert nehézségeinkben, melyek megnehezítik a családi életünket! Légy Úrrá gyengeségekben, adj kiutat, megoldást a jelen gondjaira! Jézus Krisztusért kérünk.

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Te vagy Ura a gyengéknek, ereje az erőtleneknek, támasza a betegeknek. Imádkozunk a kórházban fekvőkért, az otthonukban lábadozókért. Halld meg kiáltó hangjukat, enyhítsd sajgó fájdalmaikat! Te vagy ereje, menedéke a szomorú szívűeknek, a családtagjaik mellett is magánytól szenvedőknek. Karold fel őket! Te légy azokkal, akik ma egyedül ülnek le asztalukhoz, és az emberi szeretet, törődés hiányától szenvednek. A gyászolók szívét látva te állj azok mellé is, akiknek alig van emberük, mert a számukra legfontosabbat elveszítették. Töröld le a bánat könnyét, és villantsd fel előttük az új élet, az örök élet hajnalának biztosan eljövendő valóságát. Ámen!