EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 1 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Hozzászólás a cikkhez

Oratio oecumenica

Kegyelmes Istenünk! Te vagy az Úr, mindenek felett való Isten, aki közénk születtél, aki közénk szállsz, beköltözöl szívünkbe, hogy teljes életünk lehessen. Te voltál ma is, aki hozzánk szóltál, bennünket erősítettél, biztattál, és nekünk irgalmaztál! Urunk, köszönjük! Tudod, Urunk, hogy mennyi kiigazítani való van még életünkben, mennyi mindenben szorulunk tanításodra, és te tudod azt is, mennyit vergődünk sok hibánk, bűnünk miatt. Neked valljuk meg: tudjuk, hogy sokszor gondoljuk magunkat jobbnak, okosabbnak, igazabbnak, mint amilyenek valójában vagyunk. Kezeinkbe temetjük arcunkat, és fáj, hogy gőggel, lenézéssel, haraggal, nagyképűen közelítettünk, közelítünk bárkihez is. Igazítsd ki viselkedésünket, változtass modorunkon, Urunk!

Esedezünk hozzád bocsánatért, megsegítő erődért, újjászületésért. Segíts feledni a haragot, a bántást akkor, ha minket ért sérelem, és fájó, feledhetetlen nyomokat hagytak bennünk. Adj nekünk készséget ahhoz, hogy megbocsássunk támadóinknak, sértőinknek. Cseréld ki a szívünket! Jézus Krisztusért kérünk.

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Kegyelmes Istenünk! Te vagy az Úr az egyházban. Könyörgünk egyházadért! Legyen velünk jelenléted, Szentlelked járja át az igehirdetők munkáját, elevenítse meg, jobbítsa meg gyülekezeteink életét! Gyülekező embereket adj, közösségeket, kicsiket, nagyokat egyházadban! Állj a püspökök, esperesek, lelkészek, tanítók mellé, ne hagyd magukra a felügyelőket, a presbitereket, és növeld hitüket, szolgálatkészségüket, emberszeretetüket! Egyedüli bizalmunk vagy, segítsd meg népedet! Add ajkunkra, amit mondanunk kell, indítsd el lábainkat oda, ahol várnak, szólaltasd meg velünk a vigaszt adó szavakat ott, ahol szükség van rá! Te adj hitet hittanos gyermekeink szívébe, és az ismeret mellett hadd növekedjen a belőled sugárzó fény ott, ahol tanítunk! Jézus Krisztusért kérünk.

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Add áldásodat édes hazánkra! Ínséges időkben mentsd meg! Adj jó döntéseket, terveket vezetőinknek! Hadd enyhüljön a panasz, a sóhaj. Reád bízzuk lakóhelyünket: községünk, városunk vezetőit segítsd meg munkájukban! Jézus Krisztusért kérünk.

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Kegyelmes Istenünk! Te vagy Ura életünknek. Esedezünk hozzád személyes életünk kuszasága, rendezetlensége, gondja miatt. Erőt kérünk feladataink elvégzéséhez. Tanácsot kérünk ott, ahol megtorpantunk. Új utat kérünk ott, ahol rossz irányba indultunk. Szeretetet kérünk, amelyből adhatunk a velünk és a körülöttünk élőknek. Hitet kérünk, hogy benned maradjunk. Könyörgünk, Urunk, mások életéért is. Mindazoknak az életéért, akiket féltünk, szeretünk, akikért aggódunk. Kérünk azokért, akik vizsgáznak, diákokért, akik tanulnak, vizsgáztatókért, akik értékelnek. Vedd oltalmadba a fiatalokat, az ifjúságot, hogy el ne vesszenek, és megtalálhassák, észrevegyék drága ajándékaidat!

Légy velünk családjainkban és mindazokban a nehéz, talán alig sejthető, mások által nem is ismert nehézségeinkben, melyek megnehezítik a családi életünket! Légy Úrrá gyengeségekben, adj kiutat, megoldást a jelen gondjaira! Jézus Krisztusért kérünk.

[Gyülekezet:] Urunk, hallgass meg minket!

Te vagy Ura a gyengéknek, ereje az erőtleneknek, támasza a betegeknek. Imádkozunk a kórházban fekvőkért, az otthonukban lábadozókért. Halld meg kiáltó hangjukat, enyhítsd sajgó fájdalmaikat! Te vagy ereje, menedéke a szomorú szívűeknek, a családtagjaik mellett is magánytól szenvedőknek. Karold fel őket! Te légy azokkal, akik ma egyedül ülnek le asztalukhoz, és az emberi szeretet, törődés hiányától szenvednek. A gyászolók szívét látva te állj azok mellé is, akiknek alig van emberük, mert a számukra legfontosabbat elveszítették. Töröld le a bánat könnyét, és villantsd fel előttük az új élet, az örök élet hajnalának biztosan eljövendő valóságát. Ámen!


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Igényesség és felkészülés
Élő víz
Tiszta szív
Kegyelmi idő
Az örömhír terjedése folytatódik!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Templomszentelés Budaörsön
Új évre indító
50 éves a nyíregyházi kistemplom
A Mindentudás Egyetemén - a legnagyobb titokról
Keresztutak
Ökumenikus imahét 2004
Protestáns egyházak uniója
Tihanyi kalendárium 2004
A zsidó kultúra lexikona
Kínai "falak"
Ateista csehek
"Egy az Isten, egy a Krisztus"
Nemzedékek kapcsolata a gyülekezetben
Magyarnak maradni Erdélyben
Hospice-szemléletű ellátás az idősgondozásban
Evangélikusok
Uram, újítsd meg egyházadat!
Új liturgia
Peregrinus diákok Tübingenben
Füredi hálaadás
e-világ
Hulladékgyűjtő szigetek Budapesten
Keresztény szemmel
A lepkegyűjtő és a szeretet
A Jónás jele
evél&levél
"...ami kijön a szájból..."
Közlemények, nyilatkozatok
EvÉlet - LELKI SEGÉLY
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A testté lett Krisztus
Időmozaikok
Újszövetség - új formában
A vasárnap igéje
Újévi program: rágalmazás és ítélkezés helyett alázat
Jézus a világosság
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 1 Oratio oecumenica

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster