Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 13 - Magyarország még mindig "egzotikus"!

Kultúrkörök

Magyarország még mindig "egzotikus"!

Az evangélikus óvodai nevelést kívánta tanulmányozni az az ötfős delegáció, amely a bajorországi Raubling városából érkezett Soltvadkertre. Az intézményben - amely a hazai egyházi óvodák sorában az elsők között alakult meg - hetven gyereket nevelnek vallásos szellemben, külön súlyt helyezve a német nyelvi és a zenei foglakozásokra. Mivel a raublingi kapcsolat már többéves - Soltvadkertről ezt megelőzően járt már kint küldöttség -, a vadkertiek tudták, hogy kiket várnak, a németek azonban nem sejtették, hogy miben lesz részük...

Manuela Thalmayr vezető óvónő így összegezte a delegáció célját:

A küldöttség tagja volt az óvónők mellett Dietmar Graffenberg lelkész is, aki az istentiszteleten köszöntötte a mintegy háromszáz fős gyülekezetet. Az egyházi óvodások műsorától meghatottan később bevallotta: a történelmi ismeretein kívül nem sokat tudott eddig Magyarországról.

A vendégek mindenesetre jól érezték magukat a kísérő programokon is. Petőfi kiskőrösi szülőháza és a szlovák tájház, a halasi csipke, a jó vacsorák és a minőségi vadkerti bor mindig meghozzák a várt hatást.

Ifj. Káposzta Lajos