Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 21 - A madarak és fák napja

e-világ

A madarak és fák napja

Ma már szinte minden napot jeles napként tartunk számon – emlékezünk vagy ünnepelünk. Márciusban a víz világnapjáról rovatunk hasábjain is megemlékeztünk, most a május 10-én tartott madarak és fák napja kapcsán szeretnénk közzétenni néhány hasznos és érdekes tudnivalót. Talán felmerülhet a kérdés: miért kell erről is külön megemlékezni? Erre egy kérdéssel válaszolhatunk: El tudjuk-e képzelni Isten teremtett világát madárdal nélkül? Eddig még nem virradtunk „néma tavaszra” – ahogyan Rachel Carson az 1960-as évek elején aggódva előrevetítette –, s reméljük, ezután sem fogunk… Ám ez rajtunk is múlik. (JCsCs)

Az 1800-as évek végétől szemlátomást fogytak az erdők, mezők. Az európai államok ezért 1902. március 19-én Párizsban aláírtak egy egyezményt a mezőgazdaságban hasznos madarak védelméről. A madarak és fák napját már ebben az évben meg is rendezték hazánkban Chernel István ornitológus közreműködésével. Az ünnep hivatalos bevezetésére Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletet adott ki. Ebben kimondta, hogy e napon eper- vagy más gyümölcsfákat kell ültetni, illetve öntözni, és meg kell emlékezni a hasznos madarakról. A nemes kezdeményezést az állatvédő egyesület és a Magyar Ornitológiai Központ is támogatta.

Századunk első felétől minden év májusában tartjuk e jeles napot. Bár a második világháború után veszített jelentőségéből, a kilencvenes évektől ismét egyre többen megemlékeznek róla. Egy 1996-os kormányrendelet alapján a madarak és fák napját május 10-én ünnepli az ország.

(Forrás: www.foek.hu)