Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 24 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Gondviselő Istenünk, mennyei Atyánk! Igéd és lelkiismeretünk figyelmeztet minket, hogy felelősek vagyunk életünkért, amelyet tőled kaptunk. Segíts meg bennünket, hogy megszólító szavadnak engedve kiteljesíthessük életünket a te tetszésedre. Szorongatnak minket e világ elvárásai – ne engedd, hogy kísértésként hitünk és szeretetünk fölé kerekedhessenek. Hiszen jobb egy lépés a te utadon, mint ha a saját fejünk után megyünk.

Köszönjük, hogy mindannyiunkra rábíztad más emberek, felebarátaink gondját. Köszönjük, hogy ezzel sokat bíztál ránk az e világért való felelősségből. Adj erőt, hogy akarjuk és merjük vállalni ezt a felelősséget önmagunkért és másokért. Különösen is köszönjük neked, hogy ma már sem hazánkban, sem Európában nem dönthetnek a sorsunkról nélkülünk. Segíts meg bennünket, hogy a reánk eső töredéknyi döntésben se veszítsük szem elől a te jó akaratodat, amellyel kezedben tartod és kormányzod ezt a világot.

Mennyei Atyánk! Segíts bennünket nemcsak önmagunkért, hanem másokért is élni. Add, hogy egyházadként hadd járjunk Mesterünk, Jézus Krisztus nyomán, akit nagy szeretetedben odaadtál e világért. Hadd álljunk a kicsinyek mellé, amikor a mögöttünk álló tanév végeztével gyermekeinkre és a fiatalokra gondolunk. Hadd álljunk az elesettek, a gyengék és a magányosak mellé. Hadd álljunk reménységgel és vigasztalással azok mellé, akik ebben az átalakuló világban elvesztették és el fogják veszteni biztonságukat, munkájukat, otthonukat, az életük értelme felőli bizonyosságot. Hadd álljunk bátor szívvel és a te szavaddal azok elé, akik ebben az átalakuló világban kivetkőznek emberségükből, átgázolnak másokon, gyűlölködéssel és erőszakkal akarnak uralkodni felebarátaikon, akiket szeretnünk kell, mint önmagunkat.

Könyörgünk azért, hogy hazánkban, Európában és szerte a világon jó kormányzatok működhessenek. Segíts minden hatalmasságot, hogy ne a hazugságot és a gyűlöletet, hanem az igazságosságot és a jó rendet munkálja; ne az önzést, hanem a közösséget szolgálja. Könyörgünk a kiszolgáltatottakért, akik háborút, elnyomást és erőszakot szenvednek, akik haláltáborokban élnek. Segíts, hogy amikor vezetőinket megválasztjuk, ne csupán önmagunkra gondoljunk, hanem azokra az emberekre és közösségekre is, akiknek és amelyeknek az életét döntésünk befolyásolja.

Könyörgünk gyülekezetünkért, egyházunkért és az egész kereszténységért – hadd bizonyuljunk az evangéliumi reménység jelének és igaz felebarátnak, testvérnek az emberek között. Életünk hadd álljon az örök élet szolgálatában! Ámen.