Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 29 - Az Úr Jézusra támaszkodva

Egyházunk egy-két hete

Az Úr Jézusra támaszkodva

Egy mosolygós, 28 éves fiatalember, Laczki János állt július 11-én a szarvasi újtemplom oltára elé, hogy az Evangélikus Hittudományi Egyetem hatodik évének sikeres befejezése után lelkésszé avassa őt Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke, Szentpétery Péter egyetemi docens és Deme Zoltán szarvasi lelkész közreműködő szolgálatával.

„Legyen gondod önmagadra és a tanításra, maradj meg ezek mellett, mert ha így cselekszel, megmented magadat is, hallgatóidat is.” (1Tim. 4,16) Ezt az igét hozta el a püspök az ordinációra. Arról szólt, hogy a mai nappal olyan életváltás részese lett Laczki János, amely keveseknek adatik meg. Tanítottból tanító, hallgatóból hallgatott lett. Ám nem mindegy, hogy milyen. Ha meghallani tanításán keresztül a Megváltó szavát, akkor megmenekülhet ő is, és az őt hallgató is.

„Megtarthatod, de el is veszítheted – magadat is, a reád bízott nyájat is, ha nincs gondod a krisztusi tanításra” – hangzott az igehirdetésben az intés. De János éppen azért lett lelkész, hogy Krisztus tanítását átadhassa másoknak! A valamikori 12 éves gyermekből, aki dacosan utasította el a konfirmáció lehetőségét – és egyáltalán nem fogadta el a keresztény tanítást –, húsz esztendős korára hitét megvalló, Istenfélő ember lett. A Krisztust követő úthoz segítette őt édesapjának korai, 52 évesen bekövetkezett halála is.

A környezetvédő technikum elvégzése után egy év polgári szolgálat, majd szintén egy év egyetem (ELTE) következett. A belső feszítés és vágy erősebb volt a kétségeknél: jelentkezett és fel is vették a teológiára. Kétségek és az ebből származó belső konfliktusok ugyan az egyetemi évek alatt is végigkísérték, ám nem a hit kétségei, hanem a teológiai, kegyességi irányok közötti ellentétek feldolgozása, az önmaga számára kijelölt út megharcolása és megtartása okozta a nehézségeket.

Nehéz feladatok várnak Jánosra a lelkészi munkában: Rákóczifalva, Szentetornya, Kardoskút – igazi missziói terep. Ezzel a tudattal tekint a szolgálatra: az Úr Jézusra támaszkodva tanítani, hitre jutott, élő közösséget formálni, vezetni. Egyelőre Orosházáról fog kijárni a gyülekezetekbe, de reménysége szerint idővel lehetősége lesz a szolgálat helyén való életre.

Sokan jöttek el Laczki János ordinációjára, hogy kifejezzék iránta szeretetüket. Érezhető volt ez úgy a templomban, mint az estébe nyúlt szeretetvendégségen. Az új lelkészt köszöntők közül Roszik Mihály albertirsai lelkész szavai kívánkoznak ide: „János, koptasd el a lábadat a szolgálatban, és szeretettel a szívedben mindig az élő, a feltámadott Krisztust hirdesd!”

W. A.

Regionális hozzárendelés: Szarvas–Újtemplomi Evangélikus Egyházközség