Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 29 - Luther művei CD-ROM-on

Kultúrkörök

Luther művei CD-ROM-on

A technika nem ismer határokat. Napjaink egyik jól ismert eszközén, a CD-lemezen több kötetnyi információt lehet tárolni. Ki is használják ezt a kiadók, amikor lexikonokat, szótárakat vagy éppen a történelem nagyjainak műveit jelentetik meg digitális formában.

E néhány sorral egy – a kelenföldi konfirmandusoktól ajándékba kapott – német CD-ROM-ra szeretném felhívni a kedves olvasó figyelmét, mely Luther Márton műveinek széles körű válogatását tartalmazza. A digitális kiadás azt a tízkötetes, Kurt Aland által szerkesztett, korábban könyv formájában megjelent Luther Deutsch című kiadványt tartalmazza, melyben a szerzők arra a nem kis feladatra vállalkoztak, hogy Luther latin és kora felnémet nyelvű iratait mai modern német nyelvre átültessék. Az egyetlen CD 110 (!) Luther-iratot foglal magába, a Zsoltárok könyvéről tartott első előadásoktól (1513–1515) a fő reformátori iratokon át egészen a nem sokkal halála előtt megírt, Az ördög alapította római pápaság ellen (1545) című művéig. Emellett megtaláljuk a reformátor által szerzett összes éneket, 72 prédikációját és az asztali beszélgetések válogatását ugyanúgy, mint 350 magánjellegű, illetve teológiai és politikai tartalmú levelét. S ez még nem minden! Kiegészítésként „fellapozhatjuk” Luther 170 digitális fotóval illusztrált életrajzát és olyan neves teológusok tanulmányait, mint például H. Bornkamm (Bevezetés Luther életébe és művébe) vagy G. Ebeling (A lutheri teológia alapjai). Minden iratról megtudhatjuk a keletkezésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, az egyes helyek magyarázatát és a lemezen szereplő iratok pontos kronologikus sorrendjét. Végül, de nem utolsósorban – a német kiadványokból sohasem hiányzó – név- és tárgymutatóval egészül ki az adatbázis.

A könnyebb olvashatóság érdekében a szoftver lehetővé teszi az adott szövegnek a képernyőn való többféle megjelenítését és annak gyors nyomtatását ugyanúgy, mint egy-egy ismertebb, nevezetesebb Luther-idézet pillanatok alatt való megtalálását. Sőt a keresőprogram segítségével azt is hamar kideríthetjük, hogy például egy-egy igehelyről mondott-e vagy prédikált-e valamit reformátorunk…

Aki a CD-ROM-mal kapcsolatban további információkra kíváncsi, az keresse fel a www.digitale-bibliothek.de weboldalt. Ahogyan azt a mai német fiatalok mondanák: a kitűnő lemez Ein Muss (feltétlenül ajánlatos) minden – németül tudó – lelkésznek, illetve a Luther iránt érdeklődőknek.

Blázy Árpád