Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 36 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Urunk Istenünk! A te mérhetetlen szeretetednek és bizalmadnak a jele, hogy bennünket személyes felelősséggel ruháztál fel. Köszönjük, hogy folyamatosan tanítasz bennünket, hogy ezzel a kapott ajándékkal méltó módon éljünk. Köszönjük, hogy most is tanítottál bennünket. Add, hogy a hallott ige és az átélt közösség gyümölcsözővé tegye életünket. Jézus Krisztusért kérünk.

Urunk, hallgass meg bennünket!

Emberi gyengeségünk miatt sokszor úgy gondoljuk, hogy könnyebb lenne személyes felelősség nélkül sodródni a világban parányi porszemként, jelentéktelenül. Úgy gondolkodni, ahogy mások gondolkodnak, olyan célokat kitűzni magunk elé, amelyeket mások határoznak meg. Egyszerűbbnek tűnik hasonulni másokhoz, mint keresni veled saját arcunkat. Gyengék és gyávák vagyunk nélküled, Istenünk. Állj mellénk, hogy melléd tudjunk állni. Jézus Krisztusért kérünk.

Urunk, hallgass meg bennünket!

Te tudod egyedül, hogy mennyiszer hátráltunk ki a felelősségvállalás alól, és károsítottuk meg azokat, akik mellettünk élnek. Sokszor voltunk figyelmetlenek és szeretetlenek embertársainkkal szemben. Sokszor hárítottuk másra a felelősséget. Pedig te azt kérted tőlünk, hogy hozzád hasonlók legyünk az önfeláldozó szeretet gyakorlásában. Segíts meg bennünket, hogy követeid legyünk. Jézus Krisztusért kérünk.

Urunk, hallgass meg bennünket!

Te látod gyülekezetünket és egész egyházunkat. Te tetted nyilvánvalóvá igédben, hogy melyik utat járva válhatunk mi is élő gyülekezetté és egyházzá. Add Lelkedet, hogy a te erőddel rendelkezéseid szerint éljünk, törvényeidet betartsuk, és hűségesen teljesítsük a te dicsőségedre és minden embertársunk javára. Jézus Krisztusért kérünk.

Urunk, hallgass meg bennünket!

Könyörgünk, hogy egyenként és gyülekezeti közösségként eszközeid lehessünk a betegek gyógyításában, a gyászolók vigasztalásában, a reményt vesztettek és haldoklók erősítésében. Add, hogy a világ felé is közvetíteni tudjuk jelenléted gazdagságát. Jézus Krisztusért kérünk.

Urunk, hallgass meg minket!