Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 36 - "Isten könyörülj meg nékünk, ne szenvedjen tovább népünk..."

Egyházunk egy-két hete

"Isten könyörülj meg nékünk, ne szenvedjen tovább népünk..."

Sok evangélikus gyülekezet területén élnek cigányok, akik ugyan többségükben a katolikus egyházhoz tartoznak, valójában azonban inkább felekezeten kívüliként élnek. Noha a magyar szociálpolitika – egyesek szerint vitatható módon – támogatja őket, a média pedig a közhangulat befolyásolására alkalmas témaként kezeli a cigánykérdést, a romák túlnyomó többsége mégis a helyi közösségek perifériáján él – gyakran tengődik. Ezekben az emberekben ott kísért a fájdalmas érzés: „megátkoztál, meg is vertél, örök csavargóvá tettél”.

A Nógrádi Egyházmegye 2004. augusztus 16. és 20. között Szirákon általános iskoláskorú cigány gyermekek számára szervezett keresztény napközis tábort az országos egyház anyagi támogatásával.

A délelőtti foglalkozásokon mintegy 45 cigánygyerek tudhatta meg Draskóczy Gábortól (Vasárnapi Iskolai Szövetség), hogy Jézus mindnyájunk Barátja és Megváltója. A szervezők reménye, hogy a tanult bibliai történetek és aranymondások nem mennek végleg feledésbe, hanem előjönnek majd kritikus élethelyzetekben. Orián Géza, aki a fővárosban már 15 éve foglalkozik cigánygyerekekkel, elsősorban a felsősöket hívta beszélgetésre barátság – szeretet, szerelem – féltékenység témával. (Nagy segítséget nyújtottak azok a béri cigányasszonyok – Krisztina és Rita –, akik nemcsak az ebédosztásban és a kiszolgálásban segédkeztek, de gyakran a program alakításában is aktívan részt vettek.)

Éneklés és zene elmaradhatatlan része minden gyerektábornak. A répcelaki evangélikus ifjúság együttese – Verasztó János lelkész vezetésével – állandó részvevője és „hangulatkeltője” volt a tábornak. Vendégként érkezett, de aktív közreműködő lett dr. Chován Eörs Lehel nyugdíjas gyermekorvos, aki személyes beszélgetésekben olyan kérdésekre is választ adott, amit a gyerekek eddig senkinek sem tudtak vagy mertek feltenni.

A tábor célja volt ráébreszteni a cigánygyerekeket arra a bibliai igazságra, amely ellene mond a fentebb idézett fájdalmas életérzésnek: „megáldottál, megváltottál, országodba befogadtál”. Az öt napos sziráki együttlét is jelzi, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház elkötelezett ennek az igazságnak a hirdetésére.

Thuránszky István

Regionális hozzárendelés: Nógrádi Egyházmegye