Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 44 - A környezetvédelem és a nemzetközi pénzintézetek

e-világ

A környezetvédelem és a nemzetközi pénzintézetek

Mindennapi életünket sokkal nagyobb mértékben befolyásolják a nagy pénzintézetek, mint gondolnánk. Ezért fontos, hogy megismerjük működésüket, döntéshozatali folyamataikat, hogy „belelássunk” ezeknek az intézményeknek az életébe.

A Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat 1995-ben alakult meg Krakkóban a lengyel ökológiai klub, a Föld Barátai székhelyén. A hálózatnak tagja számos közép- és kelet-európai ország: Bulgária, Csehország, Észtország, Grúzia, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Örményország, Románia, Szlovákia és Ukrajna.

A központilag tervezett gazdaságok megszűnésével Kelet- és Közép-Európa országai alapvető politikai, gazdasági és társadalmi átalakulások periódusába léptek. Azon túl, hogy az előző rendszer különböző gazdasági, politikai és környezeti problémákat hagyományozott ránk, az átmeneti időszak számos új fenyegetése is megjelent. Ezeknek a problémáknak a megoldása érdekében a régió kormányai segítséget keresnek tanács és pénz formájában az olyan külföldi és nemzetközi intézeteknél, mint a Világbank (WB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Európai Befektetési Bank (EIB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Ezek a nemzetközi pénzintézetek nagyban befolyásolják az adott ország nemzeti politikáját, nemzetgazdaságának fejlődési irányát, valamint hatással vannak a kelet-közép-európai polgárok mindennapi életére. A nemzetközi pénzintézetek és a kormányok közötti tárgyalások jórészt titokban folynak, noha olyan döntések születnek, amelyeknek alapvető hatásuk van az országokra, közösségekre és a környezetre.

Most fontos cselekedni és biztosítani azt, hogy a fejlődési modell, amelyet követni fogunk, a teljes közösségi részvételen alapuló fenntartható fejlődés legyen. Ezért határozták el, hogy közös összefogással létrehozzák a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózatot.

A hálózat céljai: növelni a nemzetközi pénzintézetek tevékenységének, illetve a tevékenység környezeti hatásainak ismertségét a régió országaiban; előmozdítani a közösségi részvételt a döntéshozó folyamatokban helyi, nemzeti és regionális szinten; nyomon követni a fenti intézmények tevékenységét, és segítséget nyújtani ebben a civil szervezeteknek; előmozdítani alternatív irányelvek és tervek létrehozását, amelyek megfelelnek a fenntartható fejlődés irányvonalának.

A hálózat tevékenysége a fent említett célok eléréséhez: információkat gyűjt és terjeszt a nemzetközi pénzintézetek régióbeli tevékenységéről, és ezeket belefoglalja a legtöbb tagországban rendszeresen megjelenő hírlevélbe; segítséget nyújt – tréningek szervezésével, projektek közös vizsgálatával és elemző jellegű tanulmányok készítésével – a nem kormányzati szerveknek a környezetvédelmi döntéshozó folyamatokba való bekapcsolódáshoz; munkakapcsolatot alakítani ki a régióban dolgozó környezetvédelmi aktivisták között, felhasználva a nyugati-európai tapasztalatokat. A hálózat esettanulmányokat készít a nemzetközi pénzintézetek által finanszírozott projektekről, irányelvekről, és olyan alternatívákat dolgoz ki, melyek a fenntarthatóság felé mutatnak. Érdekképviseletet lát el a különböző nemzetközi pénzintézetekkel szemben, különösen a közlekedés, az energiaügy és az erdészet terén.

A hálózat tagjai rendszeresen részt vesznek a nemzetközi pénzintézetek éves találkozóin, és folyamatosan kapcsolatban állnak a pénzintézetek helyi, regionális és nemzetközi képviselőivel.

A hálózat energiaüggyel és közlekedéssel foglalkozó munkacsoportokat alakított ki, melyek esettanulmányokat és a hálózat tagországaira vonatkozó országtanulmányokat készítenek.

A bankfigyelő hálózatnak Magyarországon négy tagja van. A hálózat honlapján olvashatók a tevékenységéről szóló beszámolók is.

(Forrás: www.etk.hu/bankfigyelo)