EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 44 - A környezetvédelem és a nemzetközi pénzintézetek

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A környezetvédelem és a nemzetközi pénzintézetek

Mindennapi életünket sokkal nagyobb mértékben befolyásolják a nagy pénzintézetek, mint gondolnánk. Ezért fontos, hogy megismerjük működésüket, döntéshozatali folyamataikat, hogy „belelássunk” ezeknek az intézményeknek az életébe.

A Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat 1995-ben alakult meg Krakkóban a lengyel ökológiai klub, a Föld Barátai székhelyén. A hálózatnak tagja számos közép- és kelet-európai ország: Bulgária, Csehország, Észtország, Grúzia, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Örményország, Románia, Szlovákia és Ukrajna.

A központilag tervezett gazdaságok megszűnésével Kelet- és Közép-Európa országai alapvető politikai, gazdasági és társadalmi átalakulások periódusába léptek. Azon túl, hogy az előző rendszer különböző gazdasági, politikai és környezeti problémákat hagyományozott ránk, az átmeneti időszak számos új fenyegetése is megjelent. Ezeknek a problémáknak a megoldása érdekében a régió kormányai segítséget keresnek tanács és pénz formájában az olyan külföldi és nemzetközi intézeteknél, mint a Világbank (WB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Európai Befektetési Bank (EIB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Ezek a nemzetközi pénzintézetek nagyban befolyásolják az adott ország nemzeti politikáját, nemzetgazdaságának fejlődési irányát, valamint hatással vannak a kelet-közép-európai polgárok mindennapi életére. A nemzetközi pénzintézetek és a kormányok közötti tárgyalások jórészt titokban folynak, noha olyan döntések születnek, amelyeknek alapvető hatásuk van az országokra, közösségekre és a környezetre.

Most fontos cselekedni és biztosítani azt, hogy a fejlődési modell, amelyet követni fogunk, a teljes közösségi részvételen alapuló fenntartható fejlődés legyen. Ezért határozták el, hogy közös összefogással létrehozzák a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózatot.

A hálózat céljai: növelni a nemzetközi pénzintézetek tevékenységének, illetve a tevékenység környezeti hatásainak ismertségét a régió országaiban; előmozdítani a közösségi részvételt a döntéshozó folyamatokban helyi, nemzeti és regionális szinten; nyomon követni a fenti intézmények tevékenységét, és segítséget nyújtani ebben a civil szervezeteknek; előmozdítani alternatív irányelvek és tervek létrehozását, amelyek megfelelnek a fenntartható fejlődés irányvonalának.

A hálózat tevékenysége a fent említett célok eléréséhez: információkat gyűjt és terjeszt a nemzetközi pénzintézetek régióbeli tevékenységéről, és ezeket belefoglalja a legtöbb tagországban rendszeresen megjelenő hírlevélbe; segítséget nyújt – tréningek szervezésével, projektek közös vizsgálatával és elemző jellegű tanulmányok készítésével – a nem kormányzati szerveknek a környezetvédelmi döntéshozó folyamatokba való bekapcsolódáshoz; munkakapcsolatot alakítani ki a régióban dolgozó környezetvédelmi aktivisták között, felhasználva a nyugati-európai tapasztalatokat. A hálózat esettanulmányokat készít a nemzetközi pénzintézetek által finanszírozott projektekről, irányelvekről, és olyan alternatívákat dolgoz ki, melyek a fenntarthatóság felé mutatnak. Érdekképviseletet lát el a különböző nemzetközi pénzintézetekkel szemben, különösen a közlekedés, az energiaügy és az erdészet terén.

A hálózat tagjai rendszeresen részt vesznek a nemzetközi pénzintézetek éves találkozóin, és folyamatosan kapcsolatban állnak a pénzintézetek helyi, regionális és nemzetközi képviselőivel.

A hálózat energiaüggyel és közlekedéssel foglalkozó munkacsoportokat alakított ki, melyek esettanulmányokat és a hálózat tagországaira vonatkozó országtanulmányokat készítenek.

A bankfigyelő hálózatnak Magyarországon négy tagja van. A hálózat honlapján olvashatók a tevékenységéről szóló beszámolók is.

(Forrás: www.etk.hu/bankfigyelo)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az istentisztelet rendje
Élő víz
Gyertyafényes temetők
Mozgólépcsőn
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Amit Urunk nevében kezdtünk, azt engedte befejezni is!”
Lépések az önállósulás felé
Két tornaterem és öt tanterem
Lelkipásztor a Bibliában, a zsinati törvényben és a gyakorlatban
Révfülöpi kirándulás
Lelkészlakszentelés Szarvason
Keresztutak
Küldetés és nyilvánosság
535 éve született Rotterdami Erasmus
Evangélikusok
Öröm, zene
Bagatell
Király László nekrológja
e-világ
A környezetvédelem és a nemzetközi pénzintézetek
Keresztény szemmel
Fordulat és reformáció
A hét témája
Halottak napjára az örök élet fényében
Halloween – maszk mögött a gonosz
Mit mondott Luther a halálról?
evél&levél
Köszönet a művészi élményért
Hatvanéves osztálytalálkozó
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A megoldás nem vízszintes, hanem függőleges
Istentisztelet és konferencia az „ökumenikus” katonaköltő emlékére
Ablaknyitás
A fizikusok
A vasárnap igéje
Vallástétel
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Barátnők
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 44 A környezetvédelem és a nemzetközi pénzintézetek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster