Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 46 - Nyílt levél

Keresztutak

Nyílt levél

Az alulírott iskolafenntartó egyházak nevében tiltakozunk a kormány 2005. évi költségvetési törvényjavaslatának azon pontjai ellen, amelyek – a költségvetés mellett a közoktatási és egyház-finanszírozási törvényt is módosítva – a kistelepülések iskoláinak, megkülönböztetett módon pedig az egyházi iskolák működésének ellehetetlenülését eredményezik.

A költségvetés tervezetének előkészítése folyamán a kormányzat semmiféle egyeztetést nem kezdeményezett. A törvényjavaslat benyújtását követően is mindössze annyi történt, hogy három alkalommal a Pénzügyminisztérium és az Oktatási Minisztérium képviselői tájékoztatták az egyházi iskolafenntartókat.

Ezúton tiltakozunk az ellen, hogy az illetékes minisztériumok – akár költségvetési, akár politikai megfontolásból – nem mutatnak készséget az érdemi egyeztetésre.

Egyben kérjük az egyházi iskolákban tanulók szüleit és az ott dolgozókat, hogy a maguk részéről tegyenek meg mindent a helyi kormánypárti parlamenti képviselőknél azért, hogy támogassák az ellenzék által az Országgyűlésnek benyújtott módosító indítványokat.

Budapest, 2004. november 4.

Dr. Veres András püspök, az MKPK titkára

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke

  1. Szebik Imre elnök-püspök, Magyarországi Evangélikus Egyház

Simonfalvi Lajos oktatásügyi szakreferens, az Evangéliumi Pünkösdi Közösség vezetője

Mészáros Kálmán elnök, Magyarországi Baptista Egyház

Majoros Kende lelkész, a Magyarországi Biblia Szól Egyház vezetője

Jon A. Palmer főpásztor, a Keresztény Család Gyülekezet vezetője