Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 49 - Tizenhat nap a szárnyszegettekért

Keresztutak

Tizenhat nap a szárnyszegettekért

Még 1991-ben Kanadából indult el egy mozgalom, amelynek célkitűzése a világon egyre terjedő erőszak megfékezése. A kampány, amely különösen a nőket és a gyerekeket érő bántalmazások ellen emel szót, minden évben november 25-én kezdődik. Harmincnégy évvel ezelőtt ugyanis e napon öltek meg – brutális módon – három nővért a Dominikai Köztársaságban. Erre emlékezve nyilvánította november 25-ét az ENSZ is a nők elleni erőszak leküzdésének emléknapjává. Az erőszakra fókuszáló rendezvénysorozat zárónapja, december 10-e pedig egybeesik az emberi jogok világnapjával.

Az idén a keresztény világ is csatlakozik a mozgalomhoz. Az Egyházak Világtanácsa – „Galambszárnyakon” mottóval – tizenhat napos „imahadjáratot” hirdetett. Az 55. zsoltárban találjuk ezt a képet. Ott egy megrettent szívű ember könyörög e szavakkal Isten segítségéért: „Szívem vergődik keblemben, halálos rémület fogott el. (…) Miért is nincs szárnyam, mint a galambnak, hogy elrepülhetnék, és nyugton lehetnék?” (5.7)

Ezt a félelmet ismerik azok, akik már találkoztak az erőszakkal. Az agresszió bármelyik formáját alkalmazza is az elkövető (fizikai bántalmazást, pszichés vagy lelki terrort), célja az, hogy áldozatát rettegésben, függésben tartsa. Ily módon annak nemcsak emberi jogait tiporja sárba, hanem Istentől kapott méltóságát rombolja le. Azt, hogy „imago Deiként”, azaz Isten képmásaként, szabadságban élhessen.

„Bizony, nekünk is szót kell emelnünk, le kell lepleznünk a keresztény közösségeinkben is sokszor meglévő erőszakot!” – emelik ki kampányfelhívásukban az Egyházak Világtanácsának munkatársai. „Nem takarhatjuk el az elkövetők vétkét, főként pedig nem hagyhatjuk magukra az áldozatokat.” Az új egyházi esztendő üzenete is erre int. Adventben annak a Krisztusnak az eljövetelére emlékezünk, aki küldetése kezdetén így vallott magáról: „Az Úr Lelke van énrajtam, mivel felkent engem (…), hogy szabadon bocsássam a megkínzottakat…” (Lk 4,18) A mozgalomhoz csatlakozva a keresztény közösségek ezzel a sajátos tartalommal tölthetik meg a világméretű kampányt: úgy imádkozhatnak és tehetnek a szabadulásért, hogy tudják, van Szabadítója a bűnben vergődő világnak.

Ennek fényében kérjük evangélikus gyülekezeteinket, híveinket, hogy az adventi elcsendesedések alkalmával, az istentiszteleteken emlékezzenek meg imádságban az erőszak áldozatairól, és könyörögjenek az emberek közötti békességért!

B. Pintér Márta, a Női Misszió vezetője