Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 49 - Óvoda "iskolaérett" korban

Egyházunk egy-két hete

Óvoda "iskolaérett" korban

„Összekulcsolt kézzel” – ez lehetett volna a mottója a soltvadkerti Evangélikus Óvoda tizenötödik tanévét megnyitó ünnepségsorozat első eseményének. Az évente nyolcvan-kilencven gyereket befogadó intézmény 1990 őszén nyitotta meg kapuit – elsőként a Magyarországi Evangélikus Egyházban. Ezen a pénteki estén – imádságban is hálát adva – az első óvodásoknak, szülőknek és a későbbi tanítónőknek tartottak emlékező összejövetelt a gyülekezeti házban. Ezen Schiszler Péterné méltatta az akkori munkát, amely a rendszerváltás első néhány lépésének is tekinthető Soltvadkerten.

Másnap, szombaton a jelenlegi és a volt óvodások pályamunkáit értékelte a zsűri. A rajzokról a bírálók nevében Gillich Béláné tanárnő, az írásbeli művekről ifj. Káposzta Lajos, a művelődési ház igazgatója szólt a Találkozás Házában. Az alkotásokból ugyanott kiállítás is nyílt, mely több héten át megtekinthető lesz. Délután Ribár János orosházi esperes tartott előadást – mintegy ötven érdeklődő számára – a keresztény nevelés értékeiről. A szakmai jellegű témához többen is hozzászóltak a hallgatóság soraiból. Este kiskőrösi vendégművészek muzsikáltak a templomban: a Gospel Sasok és a Szürke Verebek jazzbandája varázslatos másfél órával örvendeztette meg a vártnál sajnos csekélyebb számú hallgatóságot.

A fogadásra több neves vendéget is meghívtak a szervezők. Mint Révészné Tóth Erzsébet, az orosházi Hajnal Evangélikus Óvoda vezetője elmondta, nagyon jó a kapcsolatuk a soltvadkerti partnerintézménnyel. Kiemelkedőnek tartja az egyházhoz tartozás mindennapi megélését, amely a rendezvényeken, a foglalkozásokon és a szellemiségben egyaránt megmutatkozik. Országszerte tudnak az itteni németnyelv-oktatásról, amely egyben a helyi nyelvi hagyományok továbbvitele is.

A vasárnapi ünnepi istentisztelet már telt házas volt; ez egyaránt köszönhető a püspöki igehirdetésnek és a gyerekek szolgálatának. Az alkalmat az óvodások és az iskolások énekes-zenés műsora tette ünnepélyessé. A műsort dr. Pethőné dr. Fodor Katalin állította össze és vezette. Gáncs Péter püspök prédikációjában a gyülekezetmenedzselést és a csapatmunkát emelte ki a vadkerti példa kapcsán. Az Isten nem hagyja el az ő népét, ha az emberek az ő nevében végzik munkájukat. Az Úr szavát gyermekként kell (el)fogadnunk és neki engedelmeskednünk – hangsúlyozta az igehirdetésben.

K. L.