Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 49 - Új elnök az egyházak ökumenikus tanácsának élén

Keresztutak

Új elnök az egyházak ökumenikus tanácsának élén

Érvényesítve az alapszabályban meghatározott rotáció elvét, miszerint „a tagegyházak képviselői váltakozva töltsék be a tisztségeket”, a szervezet múlt csütörtökön lezajlott tisztújító közgyűlése D. Szebik Imrét választotta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) elnökévé. Az evangélikus egyház elnök-püspöke eddig a MEÖT alelnöke volt, és most dr. Márkus Mihály református püspökkel „cserélt tisztséget”. A közgyűlés újraválasztotta alelnöknek dr. Mészáros Kálmánt, a baptista egyház elnökét.

Az ökumenikus tanács elnöksége köszönetet mondott dr. Görög Tibor főtitkárnak hatéves áldozatos munkájáért, és kinevezte a tanécs irodájának igazgatójává. Az evangélikus lelkész helyére – főtitkárrá – ismét dr. Bóna Zoltán református lelkészt választották, aki Görög Tibor előtt már betöltötte ezt a tisztséget.

Az elnök személyéről titkos szavazással döntött a közgyűlés; a 44 szavazatból 32 támogatta elnökké választását, nyolcan tartózkodtak. D. Szebik Imre egyedüli jelölt volt a posztra, hiszen a jelölés előtt a MEÖT nyolc tagegyházának meg kell egyeznie az elnökjelölt személyéről. A Magyar Távirati Irodának nyilatkozva az új elnök hangsúlyozta, hogy „az egyházak egysége modell lehet arra, hogy közös célokért együtt lehet tenni”.

A MEÖT a református, az evangélikus és az unitárius egyház kezdeményezésére 1943-ban jött létre, korábban, mint az 1948-ban alakult Egyházak Világtanácsa. Mivel azonban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa is csatlakozott a szentháromságtan elfogadását közös nevezőként meghatározó világtanácshoz, a MEÖT munkájában az unitáriusok ma már csak megfigyelő státusszal vesznek részt.

  1. Szebik Imre elmondta, hogy a tanácsnak jelenleg nyolc egyház a rendes tagja, de – megfigyelőként – további tizenkét felekezet és szervezet kapcsolódik tevékenységéhez, és reményeik szerint a római katolikus egyházzal a közeljövőben kiteljesedhet kapcsolatuk a MEÖT kötelékében.

(Forrás: MTI)