Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 49 - Kapi Béla püspökre emlékeztek

Evangélikusok

Kapi Béla püspökre emlékeztek

A kőbányai evangélikus gyülekezet november 28-án szeretetvendégség keretében emlékezett a százhuszonöt éve született Kapi Béla püspökre. A délutáni alkalmon – melyen szép számmal képviseltették magukat a püspök leszármazottai is – Fabiny Tibor egyháztörténész-professzor tartott előadást.

A szeretetvendégség az Evangélikus énekeskönyv 66. énekével kezdődött, melynek érdekessége, hogy dallamát hajdan Kapi Gyula, a későbbi püspök édesapja szerezte. Ezután Smidéliusz András lelkész köszöntötte a visszatérő vendégnek számító előadót, illetőleg a Kapi család tagjait, majd Mt 21,5 alapján rövid áhítattal szolgált.

A Kapi Béla saját szavait is sűrűn idéző előadásból kitűnt, hogy a néhai főpásztor bölcs egyházszervező volt, emellett nagy hazafi, egyúttal pedig a magyar protestantizmus lelkes szószólója. A püspök néhány mondatát mintha hozzánk címezné a múltból. „Csak az szereti igazán hazáját, aki tud érte dolgozni” – írta egykoron. Különösen megindító volt, amit az egykori püspök „a koporsóba helyezett Dunántúli Egyházkerületről” írt 1952-ben. Ebben kifejtette, hogy egy egyházkerületet – s a benne felhalmozódott múltbéli értékeket – nem lehet eltörölni.

Fabiny professzor előadását követően vitéz Kapi Béla, a püspök legfiatalabb fia elevenítette fel és osztotta meg a jelenlévőkkel több személyes emlékét, végezetül pedig a gyülekezet tagjai és a vendégek közötti kötetlen, jóízű beszélgetésre is lehetőség nyílt a szeretetvendégségen.

Chladek Tibor