Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 51 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Istenünk, akit egyszülött Fiad szavára mennyei Atyának szólíthatunk, köszönjük neked, hogy ma is szóltál hozzánk igéd által. Krisztus Urunk születésének ünnepe előtt könyörgünk, vigyázz ránk a karácsonyi készülődés forgatagában.

Őrizd meg egyházadat attól, hogy emberi elvárások oltárán áldozza fel az egyetlen és igazi kincset: az evangéliumot! Őrizd meg a lelkészeket attól, hogy az ünnepi készülődés, programszervezés sűrűjében eltévedve az igében való elmélyedést szem elől tévesszék! Te készítsd fel népedet: evangélikus felekezetünket és az egész egyházat az igazi ünneplésre a veled való találkozásban! Óvj meg minket az általunk kitalált és munkált látszategységtől, és egyesíts minket a Krisztusban való bizodalmas hit valóságos közösségében!

Könyörgünk, áldd meg hazánkat, népünket. Te látod igazán, hány sebből vérzik, hiszen inkább emberekbe veti bizalmát, mintsem az élet beszédére hallgatna. Te, aki áttörted az ég zárt ajtaját, törd át a nemzetünkre boruló sötétség súlyos felhőit, hogy végre ne csak a fogyasztás templomait keresse, hanem az élet beszéde után is sóvárogjon. Kérünk, hogy egyházunk és népünk vezetőinek adj bölcsességet, jó szándékot és felelősségtudatot a rájuk bízott feladathoz.

Könyörgünk a családokért, hogy a testi és lelki élet hordozói és továbbadói lehessenek elmagányosodó világunkban. Könyörgünk a keresztény családokért, amelyekre különösen sokat bíztál. Tartsd meg őket hűségben, szeretetben, élő reménységben, hiszen nélküled semmit sem tehetnek, veled és általad viszont a legmélyebb szakadékból is lehet szabadulás!

Könyörgünk a gyerekekért, az ifjúságért. Hamis hitek és reménységek útvesztőiben add szívükbe igaz útra állító igédet. Kérünk, hogy mi, felnőttek ne riasztó, hanem tehozzád vonzó példaként élhessünk előttük, velük.

Könyörgünk azokért, akikre az ünnepi napokban különösképp rátör az egyedüllét terhe: a magányosokért, betegekért. Urunk, számodra még az is lehetséges, hogy társukká szegődj. Adj szívünkbe irgalmat és tevékeny szeretetet irántuk!

Mennyei Atyánk, a te akaratod szerint valókért könyörgünk, ezért hisszük és tudjuk, hogy mindezt megadod az Úr Jézus Krisztusért, ahogyan és amikor te jónak látod. Ámen.