Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 6 - Erősíteni kell a lélek gyertyalángját

Evangélikusok

Erősíteni kell a lélek gyertyalángját

Nevelés közben
Diákjai, kollégái köszöntötték örömteli szívvel a győri Öregtemplomban Ámon Andrásnét, aki több évtizedes csendes és termékeny szeretetszolgálatáért a közelmúltban Solt Ottília-díjat kapott. A győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ rajz szakos tanára munkája elismeréseként az oktatási minisztertől vette át a kitüntetést. A jeles alkalomra a minisztériumba két tanítványa, Fekete Zsófia és Miklós Dániel, valamint az iskola igazgatója, Hallgatóné Hajnal Judit kísérte el a pedagógust.

Az 1997-ben elhunyt szociológusról elnevezett kitüntetéssel olyan pedagógusok munkáját ismerik el, akik támogatják a szociálisan és mentálisan segítségre szorulókat, és küzdenek a diákok hátrányos megkülönböztetése ellen. Ámon Andrásné 1971 óta tanít. A hajdan, gyermekkorában élvezettel "gyakorolt" játékból örömteli hivatás, sajátos misszió növekedett.

Hogy miből táplálkozik ez a kifogyhatatlan forrás? Ámon Andrásné szerint a rajz, a művészet szeretetéből, azokból az érzésekből, amelyekkel megajándékozza az irodalom, a zene - ezt az óráin tovább is adja -, és nem utolsósorban az Istenbe vetett rendíthetetlen hitből, amelyből naponta építi lelkét, amellyel csendes alázattal tudja viselni a rámért megpróbáltatásokat.

Hallgatóné Hajnal Judit igazgató szerint Ámon Andrásné személyes varázsával, soha nem lankadó figyelmével, elkötelezettségével, szakmai tudásával, végtelen türelmével, önzetlen szeretetével ott is képes a csodára, ahol más felnőttek kudarcot vallanak. A rábízottak közül számos tanítványa ért el rangos helyezést a nemzetközi és a hazai rajzpályázatokon. "Éva mégsem ezekre a legbüszkébb, hanem arra, ha azt látja, hogy >>a gyerekek felfedezik, megtapasztalják a körülöttük látható és láthatatlan szépséget, harmóniát<<".

Ámon Andrásné néhány éve tragikus körülmények között veszítette el egy évtizedig várt, egyetlen, középiskolás korú gyermekét, aki - édesanyja tehetségét örökölve - sokat és kiválóan rajzolt. A feldolgozhatatlannak tűnő tragédiát követően Évát tanítványainak őszinte szeretete és aggódása "segítette" ismét munkába. Ezt a nem mindennapi ragaszkodást bizonyították Fekete Zsófia szavai is, aki az Öregtemplomban köszöntötte a kitüntetettet.

Gülch Csaba