Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 9 - Kazinczy-érmesnek lenni büszkeség és felelősség

Egyházunk egy-két hete

Országos sikert aratott iskolánk

Kazinczy-érmesnek lenni büszkeség és felelősség

A több évtizedes múltra visszatekintő, a nagy magyar nyelvújító nevével fémjelzett Kazinczy Ferenc országos Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny az ország középiskolás diákjainak és felkészítő tanárainak igen rangos megmérettetése évente. A többlépcsős verseny csúcsa a Sátoraljaújhelyen tartott országos döntő. Ez már a legjobbak vetélkedője: aki odáig eljut, még akkor is elégedett lehet, ha díj nélkül távozik. Az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium neve azonban tavaly az országos érdeklődés középpontjába került: az első helyezést iskolánk tanulója, Arany Mihály érte el. Az októberben rendezett megmérettetésen nem csupán Kazinczy-érmes lett, hanem a húsz díjazott közötti rangsorban is ő lett az első. (Az idén érettségiző diák egyébként már több ízben bizonyította tehetségét: kétszer volt első helyezett a bonyhádi Ordass Lajos retorikaversenyen, 2002-ben pedig különdíjat kapott az egyetemisták és főiskolások Kossuth Lajos szónokversenyén Budapesten.)

Különös érzés az, amikor a tanár a tanítványával készít interjút. Különös, mert egy ilyen rangos elismerés mögött meglátja saját munkájának eredményét is, ugyanakkor az is örömmel tölti el, hogy tanítványa egy kicsit túlnőtte "mesterét". Kazinczy-érmesnek lenni büszkeség és felelősség. Büszkeség, mert az ember hírnevet szerez vele önmagának, de iskolájának is. És felelősség, mert a mércét magasra helyezte önmaga és azok előtt is, akik ehhez a közösséghez tartoznak.

Az, hogy az első érettségiző osztályba járok, egyfajta feladatot, kötelességtudatot jelent, amelynek, remélem, meg fogok tudni felelni.

E beszélgetés zárásaként mondom: Büszke vagyok rád, Misi. Most már te is ott vagy azok között, akik örömöt, lelki megnyugvást és elismerést hoztak nekem. Bekerültél te is abba a kis titkos noteszembe, amelyben azok nevei vannak feljegyezve, akik nemcsak a tárgyi tudást és annak szeretetét "lopták el" tőlem, hanem azt is megértették, hogy az ember akkor lesz érték, ha a mércét nem mások, hanem önmaga előtt teszi a legmagasabbra, s azt bármilyen testi vagy lelkiállapotban megőrzi.

Fülöp Béla