Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 18 - Szlovák püspök szolgálata a magyar televízióban

evél&levél

Szlovák püspök szolgálata a magyar televízióban

Az EvÉlet legutóbbi számában örömmel olvastam Fabiny Tamás beszámolóját a Duna Televízió által közvetített sajógömöri istentiszteletről. A cikk végén ezt olvashatjuk: „Nyilván szívesen látnának szlovák forgatócsoportot hazánk valamely szlovák gyülekezetében is. Az egyházak ugyanis példát mutathatnak a kölcsönös kiengesztelődésre és az igazi testvéri kapcsolatokra.” Mélyen igaz gondolatok ezek. Nem feledkezhetünk meg azonban arról, hogy ennek bizonyítékaként az első lépést a Magyar Televízió Vallási és Egyházi Műsorainak Szerkesztősége tette meg, amikor 2002. szeptember 1-jén felvette, majd – vágatlanul, de magyar nyelven is feliratozva – közvetítette a békéscsabai Nagytemplomból azt az istentiszteletet, amelyen Ivan Osusky szlovákiai püspök hirdette az igét anyanyelvén. Szép példája volt a keresztény testvéri szeretetnek az, hogy a liturgiában a helyi lelkészek mellett D. Szebik Imre elnök-püspök is szolgált, a gyülekezet pedig szlovákul és magyarul énekelte közös énekeinket.

Az igehirdetés fordításának korrektségére számunkra garancia volt, hogy Kovács Pál és Kutyej Pál Gábor lelkészek ültették át magyarra a püspök szlovák nyelvű igehirdetését. Az istentiszteletet ugyanakkor a Magyar Televízió műholdas adásának jóvoltából a határainkon túl élő nézők is láthatták. Számomra, aki az akkori közvetítés szerkesztője voltam, öröm, hogy most a Duna Televízióban – Fabiny Tamás szerkesztésében – láthattuk Sajógömörből a magyar nyelvű evangélikus istentisztelet közvetítését, mint az országaink és egyházaink közötti testvéri kapcsolat újabb szép példáját.

Nagy László szerkesztő (Budapest)