Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 21 - Csővári reprodukció

Egyházunk egy-két hete

Csővári reprodukció

Pünkösdhétfő óta a karzaton új padsor, a megújult oltártérben pedig megújult oltárkép fogadja a csővári evangélikus templomba betérőt. Mindez közvetve-közvetlenül egy betörőnek is "köszönhető"...

Nagy volt az izgalom és a döbbenet egy évvel ezelőtt a Cserhát hegységben fekvő hétszáz lelkes evangélikus községben. Április 22-éről 23-ára virradóra betörtek a templomba, és ellopták az ismeretlen mester által 1875-ben készített oltárképet. Noha a festmény máig nem került elő, D. Szebik Imre püspök az idei pünkösdhétfőn mégsem egy teljesen új oltárképet szentelt fel, hanem egy "régi-újat". A festmény természetesen új, hiszen - a megbízás elnyerése után - Derdák Éva festő-restaurátor az elmúlt hónapokban készítette el. Ugyanakkor mégis "régi", mert az ellopott eredetinek a másolata.

Nehéz dolga volt a művésznek, amikor eleget tett a gyülekezet kívánságának - idézte fel a mű születésének történetét Harmati Béla László, az Evangélikus Országos Múzeum igazgatója, akitől szintén szakmai segítséget kértek az egyházközség képviselői. A Jézusnak és a samáriai asszonynak Jákób kútjánál folytatott beszélgetését megörökítő oltárkép eredetijéről ugyanis csak egyetlen fényképfelvételt találtak, és azt sem szemből készítették. (Derdák Éva elárulta, hogy digitális technikával, egy számítógépes program segítségével "egyenesítették ki" a fotográfiát.)

Nem véletlen, hogy egyházunk elnök-püspöke is az oltárkép témáját adó igehelyet választotta igehirdetésének alapjául. Jn 4,4-42 alapján rámutatott, hogy miként Krisztus a samáriai asszonynak is a szívébe látott, úgy ismer bennünket is. Helyes mederbe akarja terelni a mi életünket is. "Egy látható életünk van - emelte ki Szebik Imre -, amely a láthatatlanban jut teljességre. Az igazi élet pedig azon múlik - tette hozzá a püspök -, hogy Jézussal élünk, vagy nélküle."

A zsúfolásig telt templomban az evangélium után a zene és az ének kapta a főszerepet. A csővári és a rádi kóruson kívül Hegedűs Zsuzsanna református lelkésznő énekelt. Az istentisztelet és az azt követő közgyűlés lezárásaként köszöntések sora hangzott el. Az ötszázharminc fős csővári anya- és a háromszázhuszonkét tagú penci leánygyülekezetre, valamint lelkészük, Fischl Vilmos életére - többek között - D. dr. Harmati Béla nyugalmazott püspök kért áldást. Osztozott a közösség örömében Harrach Péter, a térség országgyűlési képviselője, a Parlament alelnöke is, Bánffy György Kossuth-díjas színművész pedig Babits Mihály Jónás könyve című költeményének egy részletével örvendeztette meg a jelenlévőket.

G. Zs.

Regionális hozzárendelés: Cs?vári Evangélikus Egyházközség