Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 25 - Új evangélikus egyházközség született

Egyházunk egy-két hete

Új evangélikus egyházközség született

„Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben épült, az Úr félelmében járt, és a Szentlélek segítségével számban is gyarapodott.” Az Apostolok cselekedeteinek e szakasza (9,31) alapján tartotta igehirdetését az iktatást végző lelkész, Bence Imre. Prédikációjában egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy „az egyháznak ott van békessége, ahol Krisztust hirdetik, és az Úr félelmében járnak. Ha ez megtörténik, átélhetik a növekedés ajándékát, amely nem egyszerűen emberi munkával, hanem a Szentlélek segítségével történik.”

A piliscsabai evangélikus közösség növekedésének „emberi oldaláról” pedig az ünnepi istentiszteletet követően lapunknak a következőket mondotta:

– Mielőtt esperes lettem volna, az egyházmegye missziói lelkésze voltam. Örültem ennek a megbízatásnak, mert a misszió mindig is fontos volt a számomra. Az elmúlt tizenöt esztendőben nagy összegeket áldoztunk intézmények alapítására, különféle épületekre. Eljött az az idő, hogy anyagi forrásainkkal ezentúl a gyülekezetek szellemi, lelki gyarapodását támogassuk. Ennek gyakorlati megvalósulása történik most Piliscsabán.

A gyülekezet – amint *Borszék Tünde* gondnoknak az istentiszteleten elhangzott beszámolójából kiderült – ez év december 31-ig 1 millió 354 ezer forintos bevétellel számol. Ennek jelentős részét – kilencszázezer forintot – a Budai Egyházmegye biztosítja a lelkésztartás költségeire a 2005. évi missziói keretből. A fennmaradó összeg a piliscsabaiak egyházfenntartói járulékából és perselypénzéből származik.

A gyülekezet élő, aktív közösségének további növekedéséhez lelkipásztorra van szükség. A pénz azonban egyelőre csak egy félállás finanszírozására elegendő. A híványlevelet – az ünnepi istentiszteletet megelőző közgyűlésen – már el is fogadták.

Az egyházmegyei missziói alap még öt évig tudja támogatni a gyülekezetet. Ennyi idő adatik a jövendő lelkipásztornak arra, hogy összefogja, megerősítse a most létrejött új evangélikus közösséget. A lelkészi munka „fokmérőjének” bizonyulhat közvetve az is, hogy a gyülekezet képes lesz-e öt év elteltével teljes állásban foglalkoztatni leendő pásztorát.

Regionális hozzárendelés: Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség