Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 33 - A Lélek tengere és az Úr matrózai

Egyházunk egy-két hete

A Lélek tengere és az Úr matrózai

Sághy Kata lelkésszé avatása Bényén

A 18. század második felében épült bényei evangélikus templomban augusztus 7-én egyháztörténeti esemény tanúi lehettek az összegyűlt hívek: ebben a gyülekezetben első alkalommal avattak lelkészt. Sághy Katát D. Szebik Imre, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke ordinálta. Az ünnepi istentisztelet szolgálatában dr. Szentpétery Péter, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense, valamint id. Cselovszky Ferenc, korábbi bényei lelkész segédkezett. A helyi gyülekezettel együtt ünnepeltek az Ágfalváról érkezett hívek is; férje, Sághy Balázs lelkész jelenleg itt végzi szolgálatát.

– Aki tenger mellett lakik, és matrózok között nő fel, abból nagy valószínűséggel matróz lesz – ennek a hasonlatnak a segítségével tekintett vissza eddigi életútjára Sághy Kata. A bényei gyülekezettel való szoros kapcsolata már egészen fiatal korában és eléggé szokatlanul kezdődött: az általános iskola első osztályában ő volt az egyetlen hittanos, ezért id. Cselovszky Ferenc a harmadikosokkal együtt oktatta neki a hittant. Miután hittanos társai a hatodik osztály végén konfirmáltak, hetediktől Kata ismét egyedül járt hittanórákra.

Már ezekben a korai években is meghatározó volt a gyülekezeti közeg „tengere” – az ifiórák, táborozások, hittanversenyek – és azok a „matrózok” – lelkészek, hívek és barátok –, akik Kata életét és személyiségét afelé terelték, hogy teológiai tanulmányokat kezdjen. A Deák téri gimnáziumban töltött évek alatt ennek az útnak a folytatásához újabb lelki-szellemi impulzusok járultak hozzá: a gyenesdiási ifjúsági találkozók és a Bárka-táborok nyomán Katának olyan baráti köre alakult ki, amelyben teológushallgatók is voltak, így amikor felvételizett az EHE-re, már tudta, hogy hová és miért jelentkezik.

– Amikor úgy döntöttem, hogy felvételizem a teológiára, ezt nem azzal a szándékkal és elhatározással tettem, hogy lelkész leszek. Kezdetben a teológiai háttértudás megszerzése motivált, és az egyházi szolgálat más területei iránt érdeklődtem – emlékezett vissza a frissen avatott lelkésznő. – Teológiai tanulmányaim vége felé azonban több lelkészcsalád életét is megismerhettem, és ezen keresztül a lelkészi szolgálat mindennapi valósága is sokkal közelebb került hozzám. Férjem is lelkészcsaládból származik, és amikor összeházasodtunk, magam is egy lelkészcsalád tagjává váltam.

Sághy Kata a lelkészavatási igehirdetés alapigéjéül olyan mondatot választott, amely hűen fejezi ki életútját az első osztályos egyszemélyes hittanórától egészen a lelkésszé avatásáig: „Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (Péld 3,6) Az egyház hajójában utazva az Úr szolgáló matrózainak segítségével Katában végül megérett a lelkészi szolgálatra való elhívás, és a szolgálatra való felkészülés vált életének vezérfonalává. Mindehhez nem kellett egyebet tennie, mint minden úton az Úrra gondolni és a Lélek tengerén az ő útmutatásaira figyelni.

Petri Gábor

Regionális hozzárendelés: Bényei Evangélikus Egyházközség