Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 33 - „Györkönyben most ért véget a II. világháború”

Egyházunk egy-két hete

„Györkönyben most ért véget a II. világháború”

„A harangok igénybevételére vonatkozó miniszteri rendelkezést fájdalmas érzéssel közlöm (…). Hazánk súlyos áldozatokat kíván gyülekezeteinktől. Harangjaink búcsúzó kondulás után alászállnak a templomtoronyból, hogy más formában nemzetünk védelmét szolgálják” – szólt a györkönyi evangélikus egyházközségnek is címzett püspöki körlevél a II. világháború alatt. Az utasítást végrehajtva 1944 tavaszán a györkönyiek a templom négy harangjából kettőt leszereltek, és a mélybe vetettek. A múlt vasárnap óta azonban ismét négy harang hívogatja az evangélikus híveket Isten házába a Tolna megyei községben. „Györkönyben most ért véget a II. világháború” – állapította meg Gáncs Péter püspök a harangszentelő, ünnepi istentiszteleten.

A harangok leszerelésének tanúja volt az akkor nyolcéves Leidal Ádám is, aki hatvan évvel később, 2004 tavaszán feleségével együtt megrendelte Gombos Lajos aranykoszorús harangöntő mesternél az elhurcolt harangok mását. „Ez a templom nagyon sokat adott nekem és a családomnak. Kötelességemnek éreztem, hogy én is tehessek valamit, ha már módomban állt. Nem az a lényeges, ki az adományozó, hanem az, hogy a harangok betöltsék feladatukat: hívják az embereket a templomba” – mondta az ünnepi közgyűlésen az adományozó.

A 75, illetve 310 kilogrammos harang felszentelése a györkönyi nemzetiségi napok keretében történt. Az ünnepi istentisztelet liturgiájában Krähling Dániel, a Tolna-Baranyai Egyházmegye esperese és dr. Zsednai Józsefné Herdliczka Éva helyi lelkésznő vett részt, aki az ünnep emlékére a harangokról készült fotókkal köszönte meg az érintettek segítségét.

Boda Zsuzsa

Regionális hozzárendelés: Györköny–Bikácsi Társult Evangélikus Egyházközség