Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 33 - Sziget fesztivál

A hét témája

Sziget fesztivál

Augusztus 10–17.

A történelmi egyházak az idén hatodik alkalommal vesznek részt az óbudai Hajógyári-szigeten zajló Sziget fesztiválon. Az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány szervezésében működő Közös Pont sátor negyvennégy fővel szolgál majd a rendezvényen. A fiatalok négy felekezet – a katolikus, a református, az evangélikus és a baptista – tagjai.

A Közös Pont sátor munkatársai az év folyamán hat képzésen vettek részt, melyek során felkészülhettek – mind szellemi, mind gyakorlati téren – a rájuk váró feladatokra és kihívásokra.

A fesztiválon való jelenlétet és az év közben tartott képzéseket félig egyházi céltámogatásból, félig pályázati pénzből finanszírozzuk. Több helyről érkezett egyéb támogatás is: többek között a Csiki-Bege Autopláza, a Sziget iroda, a Magyar Bibliatársulat, a káposztásmegyeri római katolikus plébánia, az Evangélikus és a Református Egyetemi Gyülekezet járult hozzá a tervezett program sikeréhez.

A sátor programja több állandó pont köré csoportosul: a délelőtt folyamán és kora délután az Alkoss-sarok keretében a sátorba betérő fiatalok a nap témájában rajzolhatnak, festhetnek, gyurmázhatnak, miközben a velük szemben ülő közös pontos fiatalokkal beszélgetnek. Este teaház várja őket: zsíros kenyér és tea mellett kötetlen beszélgetés, késő este áhítat, filmnézés.

A fesztivál nyitott közege igen alkalmas erre a fajta kommunikatív magatartásra. Célunk, hogy ne a direkt misszió eszközeivel, hanem inkább odafigyelő beszélgetésekkel tegyük az egyházakat közelivé, vonzóvá és megszólíthatóvá. Sokan előítéletekkel viszonyulnak a történelmi felekezetekhez és tanításukhoz, ezek megváltoztatása a feladat.

Több alkalommal fórumbeszélgetésen vehetnek részt a látogatók; a meghívott vendég: két katolikus nővér, illetve Balázs József, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületének elnöke. Vasárnap istentiszteletek és szentmise, illetve a Láthatatlan Színház szerepel a tervezett programok között.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk idén is a Sziget fesztivál Civil Sziget részének legnagyobb sátrában, a Közös Pont sátorban.

Buday Gergely, az ÖKI irodavezetője