Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 41 - Emléktábla-avatás Szenden

Egyházunk egy-két hete

Emléktábla-avatás Szenden

A szendi hívek szeptember 10-én a gyülekezet egykori lelkészére, Piri Károlyra emlékeztek, aki száz évvel ezelőtt érkezett Szendre.

Piri Károly (1878–1947) kitartóan szolgálta Istent és hirdette az igét negyvenkét esztendőn keresztül, 1905-től 1947-ben bekövetkezett haláláig. Hűségesen kitartott Isten nyája mellett mind a két világháború alatt, egy percre sem hagyta el sem Urát, sem a gyülekezetet. Ajtaja mindig nyitva állt a gyülekezet tagjai előtt. Alázattal tanította a fiatalokat és az idősebbeket az Isten útján való járásra és a szolgálatra. 1907-ben elhunyt első felesége, Hujber Irma Stefánia, akitől három gyermeke született, majd Isten még három gyermekkel áldotta meg második felesége, Magyar Katalin által.

Az ünnepi istentiszteleten Bencze András esperes hirdette Isten igéjét. Az emléktábla leleplezése előtt egy idősebb testvérekből összeállt alkalmi énekkar énekelte az „Isten felséges adománya…” kezdetű régi énekünket, amelyet Piri Károly minden konfirmandusnak megtanított. Ezek a testvérek készíttették a táblát a jeles évfordulóra.

Elsőként a gyülekezet lelkésze, Bartucz István emlékezett elődjére. A megemlékezést a család nevében Magyar László lelkész folytatta, aki bemutatta Piri Károly életpályáját, és elmondta a lelkészhez fűződő személyes élményeit.

A gyülekezet nagy örömére szolgált, hogy Piri Károly hat unokája, kilenc dédunokája, tizenegy ükunokája és családtagjaik is jelen voltak az emléktábla-avatáson. Emelte az ünnep fényét, hogy az unokák között vannak, akik a lelkészi hivatást választották: Rostáné Piri Magda, illetve Szabóné Piri Zsuzsanna férjével, Szabó Vilmossal együtt. Az ünnepi istentisztelet után a temetőben folytatódott a megemlékezés, ahol Piri Magda emlékezett vissza nagyapjára, majd a rokonok és a szendi gyülekezet tagjai helyezték el koszorúikat és virágaikat a sírra.

A szendiek méltán büszkék a több mint négy évtizedig közöttük szolgáló lelkészre, aki mind a mai napig példaként állhat előttünk. Isten áldja meg emlékét, utódait és a szendi evangélikusokat! „Boldogok a halottak, akik az Úrban halnak meg…” (Jel 14,13)

O. M. Zs.