Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 47 - Lendületben a MEK

Egyházunk egy-két hete

Lendületben a MEK

Ülést tartott a Magyar Evangélikus Konferencia intézőbizottsága

A formálódó szervezet, a Magyar Evangélikus Konferencia célja: az anyaországban, a Kárpát-medencében, valamint az európai és a tengerentúli diaszpórában élő magyar evangélikusok hitbeli, lelki és nemzeti egységének kifejezése, erősítése. A cél felé vezető út egyik lépése volt a konferencia intézőbizottságának múlt héten tartott összejövetele.

Örömmel számolunk be arról, hogy a 2006. évi Evangélikus naptár számára elkészült a határon túli magyar evangélikus gyülekezetek címlistája. A lista ezenkívül tartalmazni fogja az osztrák, illetve a szlovákiai evangélikus egyház engedélyével mindazon hozzájuk tartozó gyülekezeteknek a címét is, amelyekben rendszeresen tartanak magyar nyelvű istentiszteletet.

A címlista segítségével a gyülekezeti vagy családi nyaralás, utazás programjába beleilleszthető lesz egy-egy külföldi gyülekezet meglátogatása. A külföldön munkát vállaló vagy ösztöndíjas idejüket töltő testvéreink számára pedig rendszeres igehallgatási lehetőséget jelent, ha felveszik a kapcsolatot az elérhető közelségben lévő testvérekkel.

Az elkövetkező hetekben a Magyarországi Evangélikus Egyház országos ügyésze, dr. Hidas János önti jogi formába az összefogás célját, többek között a határokkal elválasztott egyházaink, gyülekezeteink közös lépéseit az igehirdetésben és a teológia művelésében, a diakóniai munkában és az érdekérvényesítésben. Reménységünk az, hogy az alapszabály februárra elkészül, s a cégbírósági eljárás lefolytatása után, október 14-én (előreláthatólag Orosházán) egy akkorra létrehozott küldöttgyűlés ünnepélyesen kinyilvánítja majd a magyar anyanyelvű evangélikusok szervezetének létrejöttét.

Addig is örülünk annak, hogy mind az Evangélikus Élet hasábjain, mind a televíziók műsorában egyre többször jelennek meg tudósítások határon túli eseményekről, magától értődő természetességgel beleillesztve a hazai események sorába. Ez már a kétirányú kapcsolatrendszerhez tartozik, az „egymás hite általi” erősödés példája.

Ezt a gyakorlatot szeretnénk folytatni, sőt erősíteni a jövőben. Ennek érdekében szeretettel kérjük mindazon gyülekezeteket, amelyek testvérgyülekezeti kapcsolatot ápolnak, hogy küldjenek tudósítást az iroda címére az eseményekről. Jó lenne ezekből a hírekből havi rendszerességgel megjelentetni egy-egy hírcsokrot egyházunk hetilapjában. Ha pedig valami rendkívüli rendezvényre készülnek, kérjük, feltétlenül jelezzék előre időben, hogy részt vehessen rajta az Evangélikus Élet kiküldött munkatársa.

Isten akarata, hogy szót értsünk a nyelvekkel széttagolt emberiség bármely tagjával, aki éppúgy, mint mi magunk, Isten teremtménye, Krisztus megváltottja, testvérünk. A velünk egy nyelvet beszélők ezen túlmenően még családtagok is. „Családunk” életét szeretné erősíteni az életre hívandó Magyar Evangélikus Konferencia.

Zászkaliczky Pál, a MEK irodavezetője