Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 13 - Miskolc felkészült a püspökiktatásra

Élő víz

Miskolc felkészült a püspökiktatásra

„Nagy megtiszteltetés a gyülekezetnek, hogy Miskolcon iktatják be szolgálatába dr. Fabiny Tamást, az Északi Egyházkerület új püspökét” – hangsúlyozta Sándor Frigyes helyi lelkész. A borsod-hevesi esperesnek és segítőinek, illetve Hafenscher Károlynak, az Országos Egyházi Iroda igazgatójának (az esemény fő koordinátorának) mintegy három hónapjuk volt az ünnepi alkalom előkészítésére. Egy héttel az ünnepi istentisztelet előtt annak próbáltunk utánajárni, hogy milyen feladatokkal kell (még) megbirkózniuk ahhoz, hogy március 25-ére minden a helyére kerüljön.

Az ünnepi liturgia kidolgozása, a fogadásnak és a vendégek elszállásolásának az előkészítése – csak néhány a megannyi feladat közül. Az utolsó hétre valójában már csak a „forgatókönyv” apróbb elemeinek összehangolása, illetve a televíziós közvetítés technikai feltételeinek megteremtése maradt. (A hatvanfős stáb péntek délután érkezik Miskolcra, és tart kamerapróbát a templomban. Ezt megelőzően a szervezők kedden még egyszer bejárták a helyszíneket.)

Miért Miskolc?

Az egyházkerület régi és új püspöke egyaránt kötődik Miskolchoz. D. Szebik Imre közel húsz évig szolgált a borsodi megyeszékhelyen, dr. Fabiny Tamás pedig gyermekévei egy részét töltötte a városban. Az egyházkerület földrajzi középpontjában ezért is övezi megkülönböztetett figyelem a püspökiktatást.

Hafenscher Károly hatalmas lelkesedést és tenni vágyást tapasztalt a miskolci gyülekezet tagjai körében, de a város vezetői és intézményei – így többek között az iskolák, illetve a rendőrség – is nagy nyitottságról és segítőkészségről tettek tanúbizonyságot az előkészületek során.

Fellegvári Zoltán igazgató arról tájékoztatott, hogy a miskolci Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola diákjai a vendégek eligazításában, a parkolók őrzésében és a fogadás lebonyolításában segédkeznek majd. (Az iktatásra érkezők szombaton ingyen használhatják az erre kijelölt parkolóhelyeket, amelyeket 11 óráig a városi rendőrkapitányság munkatársai felügyelnek, 11 óra után pedig – tanári felügyelet mellett – a diákok vigyáznak. A parkolókba érkezők egy Luther-rózsás „parkolójegyet” kapnak, ez igazolja, hogy a püspökiktatáson vesznek részt, illetve ezzel lehet ingyenesen igénybe venni a parkolókat.)

Mivel a gimnáziumnak csak egy kisebb tornaterme van, az istentiszteletet követő fogadás a templomtól mintegy hétszáz-nyolcszáz méterre lévő Hermann Ottó Gimnázium sportcsarnokában (Tizeshonvéd u. 21.) lesz.

Az ünnepi istentisztelet

Maga a püspökiktatás a mindenkori elnök-püspöknek a feladata, Fabiny Tamást tehát Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke iktatja hivatalába, de a liturgia szolgálatában részt vesz D. Szebik Imre, az Északi Egyházkerület nyugállományba vonult püspöke és Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke is. Mellettük – zsoltárolvasásra – Adorjáni Dezső Zoltán erdélyi püspök és Pátkay Róbert nyugalmazott londoni egyházi vezető áll még az oltárhoz.

A zenei szolgálatot az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyházzenei Tanszékének oktatói – dr. Finta Gergely orgonaművész, Csorba István karnagy és Johann Gyula egyetemi lelkész – irányítják. (Közreműködik az EHE kórusa, tér-, illetve toronyzenéléssel pedig az intézmény központi fúvósegyüttese.)

Az ünnepi istentiszteleten nem lesz úrvacsora. Elsősorban a templom szűk mozgástere miatt kellett így dönteni. Sándor Frigyes szerint a püspöki döntést az is indokolja, hogy úrvacsora esetén a szertartás nagyon elhúzódna. (Fabiny Tamás egy nappal korábban, péntek délután az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalának a kápolnájában – családja és közvetlen munkatársai körében – vesz úrvacsorát.)

Az új püspököt egyébként az egyházkerület hagyományai szerint a budavári templomban is beiktatják parókus lelkésznek. Erre az ünnepi alkalomra április 2-án, vasárnap délelőtt 11 órakor kerül majd sor.

Vitális Judit