Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 19 - Bitvo

Kultúrkörök

Bitvo

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 tojássárgája, 1 dl rum, 50 dkg teavaj (nagyon friss legyen!).

Elkészítés: a tojássárgákat keverőgéppel jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a rumot. Elmorzsolunk 40 dkg lisztet 5 dkg vajjal, és hozzáöntjük az előbb kikevert rumos tojássárgákat. Az egészet összegyúrjuk, jól kidolgozzuk. Ha a tészta nem lágyul megfelelően, kevés tejjel lazíthatjuk. Egy másik tálban a maradék lisztet elkeverjük a maradék vajjal, jól kidolgozzuk.

A tésztát kinyújtjuk, rákenjük a vajjal elkevert lisztet, majd összehajtogatjuk. A hajtogatást kétóránként megismételjük, összesen négyszer. Az így elkészített tésztát néhány órára hűtőbe tesszük, miután konyharuhával és nejlonnal jól betakargattuk. Sütés előtt ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd forró késsel 4-5 centiméteres csíkokra vágjuk a tésztát (a kés végig forró legyen!). A tepsiben egymástól távol helyezzük el a tésztacsíkokat. Forró, előmelegített sütőben sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.