Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 38 - Európának szüksége van az evangéliumi hangra!

Keresztutak

Európának szüksége van az evangéliumi hangra!

Sajtótájékoztatón ismerkedhettek meg az egyházi és világi médiumok képviselői a lapzártánk idején már zajló budapesti nemzetközi protestáns nagygyűlés eseménysorával, az egyes programok legfontosabb részleteivel szeptember 7-én a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) lágymányosi székházában. A tanácskozást Erősödő közösség – A protestantizmus arculata Európában címmel az Európai Protestáns Egyházak Közössége (CPCE) rendezi.

A nagygyűlés kapcsán a három vendéglátó egyház nevében D. Szebik Imre nyugalmazott püspök, a MEÖT elnöke, dr. Bóna Zoltán, a MEÖT főtitkára és Csernák István metodista szuperintendens szólt a megjelentekhez, kiemelve a szeptember 12–18. között a Ráday Kollégiumban tartandó konferencia egyházi és társadalmi fontosságát.

Szebik Imre ismertette a CPCE rövid történetét, továbbá a tagegyházak közötti szószéki és úrvacsorai közösség jelentőségéről beszélt. A jelen konferenciára utalva kiemelte, hogy a cél ezúttal is a közös protestáns meggyőződésben való megerősödés, valamint ezen hitünknek a megvallása az Európában többségben lévő katolicizmus mellett.

Csernák István arról szólt, hogy a metodista egyház számára megtiszteltetést jelentett a csatlakozás, s kiemelte: Európának szüksége van az evangéliumi hangra. Végül Bóna Zoltán rámutatott arra, hogy a nagygyűlés az előadók tekintetében is nagy jelentőségű – mind magyar, mind európai viszonylatban. Érzékeltette: ez a találkozó nem „vákuumban” zajlik, továbbá nyitott a többi egyház felé is. A konferencia egyik napján számítanak Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek látogatására is.

Elhangzott: a résztvevők mind a nyitó, mind a záró istentiszteletet a hívek közösségében fogják ünnepelni, s a program bőségesen kínál időt és lehetőséget a magyar kultúrával, illetve a különböző egyházi szolgálati területekkel való ismerkedésre. A parlamenti látogatás, melyre mind a vendégek, mind a sajtó képviselői hivatalosak, szintén a protestáns nagygyűlés fontosságát jelzi.

K. D.