Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 38 - Rákóczi-túrós

Kultúrkörök

Rákóczi-túrós

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg Rama margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, késhegynyi szódabikarbóna, 1 dl tejföl. A töltelékhez: 50 dkg túró, 15 dkg kristálycukor, 3 dkg búzadara, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl. A mázhoz: 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor. Az ízesítéshez baracklekvár.

Elkészítés: a tésztához a hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk, a tepsi méretéhez igazítva kinyújtjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben félig megsütjük.

A töltelék elkészítéséhez a hozzávalókat jól kikeverjük, majd elkészítjük a mázat. Ehhez a tojásfehérjéket a porcukorral gőz fölött kemény habbá verjük.

A félig megsült tésztára egyenletesen rákenjük a tölteléket, a mázzal hálószerűen berácsozzuk. A rácsok közé lekvárt teszünk, majd az egészet a sütőbe visszahelyezve készre sütjük. Jó, ha az elkészült süteményt az elfogyasztása előtt egy-két napig állni hagyjuk, mert jobban összeérnek az ízei.