Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 04 - Urnatemető-szentelés Budafokon

Egyházunk egy-két hete

Urnatemető-szentelés Budafokon

A templom szakralitását és az örök élet valóságát az észak- és nyugat-európai evangélikusok évszázadok óta egybekapcsolják úgy, hogy a templom kertjét temetkezési helyként is használják. Hazánkban egyre gyakoribb a templom vagy a hozzá kapcsolódó épületek alatti helyiségek kolumbáriummá alakítása. E célból létesítették az épülő budafoki gyülekezeti centrum alatti termeket is. Az urnatemető szentelését Bence Imre, a Budai Egyházmegye esperese végezte január 21-én. Az igét dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke hirdette.

A Sándy Gyula által tervezett templom melletti gyülekezeti ház, valamint parókia átépítését és bővítését már régóta tervezte a Solymár Gábor által pásztorolt gyülekezet Krizsán András építésszel együtt, anyagi lehetőségeik azonban csak 2005-ben tették lehetővé, hogy elkezdjék a munkát. A beruházás alapját egy olyan hagyaték képezi, amely a két világháború között szállt a budafoki közösségre. Az államosítás azonban megfosztotta a gyülekezetet a nagy értékű ingatlanok és a föld tulajdonjogától; értéküknek csupán a töredékét kapták vissza a kárpótlás során.

A Róm 12,17 alapján tartott igehirdetésben hangzott el a következő történet: egyszer egy derék festő ki akarta javítani a lelkészt, aki azt kérte tőle, hogy „az Isten szeretet” feliratot fesse a templom bejárata fölé. Azt mondta: „Tisztelendő úr, azt úgy kell írni, hogy »az Isten szeretett«, hiszen a múlt idő jele két t…” Ám Isten szeretete nem áll múlt időben.

„Általános tapasztalatunk, hogy a meg nem érdemelt szeretet, a megbocsátás az ember egész életét megváltoztathatja. Isten irgalmára kérlek tehát titeket, budafokiakat, hogy szeressétek egymást és azokat, akik másképp gondolkodnak, akikkel együtt éltek, azoknak az emlékét, akik már előrementek, hogy a krisztusi szeretet legyen közöttetek” – hangzott a kérés Fabiny Tamástól.

Az ezerkétszáz urnát befogadó három terem megáldásánál jelen volt Szabolcs Attila, Budafok–Budatétény evangélikus polgármestere, valamint Benczúr László, az egyházkerület felügyelője. Az istentisztelet után a gyülekezeti teremben püspöki fórumbeszélgetésre került sor, mely alkalmat teremtett arra, hogy megismerje egymást az egyházkerület elnöksége és a gyülekezet.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Budafoki Evangélikus Egyházközség