Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 31 - Nyaralás egyházi szálláshelyeken

e-világ

Nyaralás egyházi szálláshelyeken

Itt a nyár, mindenki utazik, vagy legalábbis szeretne. Ha egy átlagos, kétgyermekes család útra kel, és Magyarországon kívánja eltölteni a szabadságát, a különböző sajtótermékek felmérései szerint két-háromszázezer forintot kell az útra összegyűjteniük. E heti kérdésünk: olcsóbb-e, ha egyházi szállást keresnek? Ehhez kapcsolódik az is, hogy miként találhat magának egy család egyházi szállást.

Egyházunk két jelentős, sokak által ismert, szállást (is) kínáló intézménnyel büszkélkedhet a Balaton partján: Révfülöpön az északi parton és Balatonszárszón a délin. Mindkettő elérhető az interneten is; az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ a http://www.konferenciahotel.hu, a szárszói Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthon pedig a http://balatonszarszo.lutheran.hu címen.

Mindkét helyen jól felépített, az intézményeket átfogóan bemutató, képekkel illusztrált, az árakat is ismertető honlapot találunk. Mind a két honlapon van naptár, amelyből megtudhatjuk, van-e még szabad hely az általunk megcélzott időpontban. A szárszói felületen letölthető, majd kinyomtatva, kitöltve elküldendőa jelentkezési lap, a révfülöpi honlapon azonban on-line, papír- és egyéb költségeket megtakarítva is lehet jelentkezni. Ami fontos: mindkét intézményben kedvezményeket biztosítanak egyházunk tagjainak.

Ha kifejezetten a lutheran.hu oldalakon keresünk a „szállás” szóra, első helyen a bakonyszentlászlói gyülekezet honlapját találjuk, egyszerre két szálláslehetőséggel is: Bakonyszentlászlóval és Téssel. A kereső első oldalon hozza két budapesti evangélikus intézmény szállásajánlatát (http://church.lutheran.hu/otthon). Tekintettel arra, hogy az ajánlat nagyon réginek tűnik, nem tudom, aktuális-e még. Én magam több, szállást is kínáló evangélikus helyről tudok, ezeket azonban az interneten nagyon nehezen lehet megtalálni. A megoldás talán az a kezdeményezés lenne, amelyről néhány éve hallottam, aztán azóta sem: evangélikus szállásokat, kiránduló- és túraútvonalakat összegyűjtő honlap elkészítése.

Nehéz, illetve esetleges tehát egyházi szállást találni az interneten. Vannak azonban itt is üdítő kivételek; elsőként említem Kisoroszit. Az Illés Lajos nevéről is ismert református gyülekezet konferenciaházában szállást és szabadidős programokat kínál. Áraik meglepően alacsonyak, egész esztendőben várják a látogatókat, foglaltsági adataikat pedig bárki megnézheti a kapcsolat felvétele előtt.

A keresőben a katolikus szállásokat is az előzőekhez hasonlóan találtam csak meg. Több katolikus középiskola kollégiuma is kínál nyári szállásokat.

Külön terület az egyházi táborok, konferenciák világa. Egyházunk központi szervezésű nyári ifjúsági és gyermektáborai minden lényeges adattal már tavasszal felkerültek az ifjúsági osztály honlapjára (http://ifjusag.lutheran.hu), ezek még most is elérhetőek. Így van ez minden évben, a táborozni vágyók dolgát on-line jelentkezési, illetve kapcsolattartási lehetőség is könnyíti.

A református portálon (http://www.reformatus.hu) külön menü foglalkozik a témával; e sorok írásakor összesen hét tábort, illetve konferenciát kínálnak – igaz, ezek közül négy már be is fejeződött, vagy éppen tart.

A kép összességében elkeserítő. Ha valaki egyházi környezetben szeretné eltölteni szabadságát családjával együtt, de nem ismer konkrét helyet, akkor nagyon nehéz dolga van. Nyilván a gyülekezeti lelkészek tanácsot tudnak adni a hozzájuk fordulóknak, ez azonban a mai világban már nem elegendő. Az internet kínálta lehetőségek itt is segíthetnek, de a leghatásosabb eszköz egy gyűjtőportál lenne, ahol minden információt egy helyen elérhetnénk. Az idei nyárra ez már biztosan nem készül el. Jövőre azonban meglesz. És ezt az ígéretet rajtam számon is lehet kérni!

– erdelyik –