EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 31 - Nyaralás egyházi szálláshelyeken

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Nyaralás egyházi szálláshelyeken

Itt a nyár, mindenki utazik, vagy legalábbis szeretne. Ha egy átlagos, kétgyermekes család útra kel, és Magyarországon kívánja eltölteni a szabadságát, a különböző sajtótermékek felmérései szerint két-háromszázezer forintot kell az útra összegyűjteniük. E heti kérdésünk: olcsóbb-e, ha egyházi szállást keresnek? Ehhez kapcsolódik az is, hogy miként találhat magának egy család egyházi szállást.

Egyházunk két jelentős, sokak által ismert, szállást (is) kínáló intézménnyel büszkélkedhet a Balaton partján: Révfülöpön az északi parton és Balatonszárszón a délin. Mindkettő elérhető az interneten is; az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ a http://www.konferenciahotel.hu, a szárszói Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthon pedig a http://balatonszarszo.lutheran.hu címen.

Mindkét helyen jól felépített, az intézményeket átfogóan bemutató, képekkel illusztrált, az árakat is ismertető honlapot találunk. Mind a két honlapon van naptár, amelyből megtudhatjuk, van-e még szabad hely az általunk megcélzott időpontban. A szárszói felületen letölthető, majd kinyomtatva, kitöltve elküldendőa jelentkezési lap, a révfülöpi honlapon azonban on-line, papír- és egyéb költségeket megtakarítva is lehet jelentkezni. Ami fontos: mindkét intézményben kedvezményeket biztosítanak egyházunk tagjainak.

Ha kifejezetten a lutheran.hu oldalakon keresünk a „szállás” szóra, első helyen a bakonyszentlászlói gyülekezet honlapját találjuk, egyszerre két szálláslehetőséggel is: Bakonyszentlászlóval és Téssel. A kereső első oldalon hozza két budapesti evangélikus intézmény szállásajánlatát (http://church.lutheran.hu/otthon). Tekintettel arra, hogy az ajánlat nagyon réginek tűnik, nem tudom, aktuális-e még. Én magam több, szállást is kínáló evangélikus helyről tudok, ezeket azonban az interneten nagyon nehezen lehet megtalálni. A megoldás talán az a kezdeményezés lenne, amelyről néhány éve hallottam, aztán azóta sem: evangélikus szállásokat, kiránduló- és túraútvonalakat összegyűjtő honlap elkészítése.

Nehéz, illetve esetleges tehát egyházi szállást találni az interneten. Vannak azonban itt is üdítő kivételek; elsőként említem Kisoroszit. Az Illés Lajos nevéről is ismert református gyülekezet konferenciaházában szállást és szabadidős programokat kínál. Áraik meglepően alacsonyak, egész esztendőben várják a látogatókat, foglaltsági adataikat pedig bárki megnézheti a kapcsolat felvétele előtt.

A keresőben a katolikus szállásokat is az előzőekhez hasonlóan találtam csak meg. Több katolikus középiskola kollégiuma is kínál nyári szállásokat.

Külön terület az egyházi táborok, konferenciák világa. Egyházunk központi szervezésű nyári ifjúsági és gyermektáborai minden lényeges adattal már tavasszal felkerültek az ifjúsági osztály honlapjára (http://ifjusag.lutheran.hu), ezek még most is elérhetőek. Így van ez minden évben, a táborozni vágyók dolgát on-line jelentkezési, illetve kapcsolattartási lehetőség is könnyíti.

A református portálon (http://www.reformatus.hu) külön menü foglalkozik a témával; e sorok írásakor összesen hét tábort, illetve konferenciát kínálnak – igaz, ezek közül négy már be is fejeződött, vagy éppen tart.

A kép összességében elkeserítő. Ha valaki egyházi környezetben szeretné eltölteni szabadságát családjával együtt, de nem ismer konkrét helyet, akkor nagyon nehéz dolga van. Nyilván a gyülekezeti lelkészek tanácsot tudnak adni a hozzájuk fordulóknak, ez azonban a mai világban már nem elegendő. Az internet kínálta lehetőségek itt is segíthetnek, de a leghatásosabb eszköz egy gyűjtőportál lenne, ahol minden információt egy helyen elérhetnénk. Az idei nyárra ez már biztosan nem készül el. Jövőre azonban meglesz. És ezt az ígéretet rajtam számon is lehet kérni!

– erdelyik –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Átállítások
Van hatalmad, hogy megbocsáss?
Atyámmal bizalom köt össze
Az áldás továbblendít
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Felismert csodák
A műszergyártól a szószékig
Tóparton készült az újság
Viharos időkben hűségesen
Keresztutak
Az egyházak ismét pénzt kaptak…
Kulcsszerepben a diaszpóra
Jonathan Edwards Európában
Evangélikusok
Vízilabdázom a fiammal
Öregkoromban se vess el engem…
„Motorosok jó emberek”
e-világ
Nyaralás egyházi szálláshelyeken
Keresztény szemmel
Zárt sorok, nyílt szívek
Hol épül Magyarország?
Párbeszéd az etikaoktatás jövőjéről
A doktor
A hét témája
Még távolabbi utakon
Egyenes úton Dávid táborából a Sínai-félszigetre
A rendszeres feladat – újra Koszovó
Negyedik kísérlet – Afganisztánban
evél&levél
Nem érthetünk egyet (utalás Róm 1,32-re)
Tényleg élhet homoszexuálisként egy hívő ember?
Isten „meleg” szeretettel hívogat
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Elitegyház?
Életre kelő szobrok
A Princetoni javaslat és magyar fogadtatása
Déli harangszó
A vasárnap igéje
Isten kétféle cselekvése
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
…hogy az evangélium ma is történjék
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 31 Nyaralás egyházi szálláshelyeken

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster