Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 36 - Nagy terhet jelent az állami támogatás csökkenése az egyházi közoktatási intézményeknek

A hét témája

Nagy terhet jelent az állami támogatás csökkenése az egyházi közoktatási intézményeknek

Nagy terhet jelent a normatív és kiegészítő támogatás csökkenése az egyházi közoktatási intézményeknek és fenntartóiknak; néhány esetben iskolákat szüntettek meg vagy vontak össze, és pedagógusok elbocsátásával is számolnak – erről a történelmi egyházak tájékoztatták az MTI-t.

A Magyar Katolikus Egyház százkilencvenegy közoktatási intézményt működtet. A 2007/2008-as tanévben a korábbi éveknél is jobban sújtják a katolikus oktatást az intézményfinanszírozási megszorítások, hiszen fenntartóik – tizennégy egyházmegye, huszonöt szerzetesrend, négy egyéb egyházi fenntartó – nem rendelkeznek olyan háttérintézményekkel, termelőeszközökkel, pénzforrásokkal, mint az önkormányzatok, amelyek ennek ellenére sincsenek rózsás helyzetben – tájékoztatta Bajzák Erzsébet M. Eszter nővér, a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet vezetője az MTI-t.

Közlése szerint a normatív és a kiegészítő támogatás csökkenését az intézményfenntartók az elmúlt években is csak nagy erőfeszítések és áldozatok árán tudták kompenzálni, de a most kezdődött tanév kilátásai az eddigieknél is riasztóbbak.

A normatív finanszírozás változásával és a várható inflációval számolva a hiány országos szinten elérheti a tíz százalékot, ami a katolikus oktatásra vetítve minden bizonnyal magasabb lesz. Ez akkora összeg, amit adományokból, jótékonysági akciókból képtelenség fedezni – olvasható az MTI-hez eljuttatott közlésben.

A nehézségek ellenére is meg kívánják őrizni a jelenlegi iskolarendszert, hiszen a százkilencvenegy intézményi központ összesen ötvenkétezer tanuló számára biztosítja a katolikus szellemiségű nevelést, oktatást. Ez a magyar közoktatás körülbelül négy százaléka – írta Bajzák Erzsébet M. Eszter.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) – mint tavalyi éves jelentésében olvasható – százötvenkét oktatási feladatot lát el százkilenc intézmény keretei között. A közfeladatot huszonnyolc óvoda, ötvennégy általános iskola, huszonöt középiskola, öt szakiskola, tizenegy művészetoktatási, hat gyógypedagógiai szakszolgálat és egy pedagógiai szakmai szolgáltató intézmény látja el.

Az oktató-nevelő munkában több mint kétezer-ötszáz pedagógus vesz részt, a gyermek-, illetve tanulólétszám harmincezer-négyszáz – olvasható a jelentésben.

Papp Kornél, az MRE Zsinati Oktatásügyi Irodájának vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egyházuk intézményei közül két művészetoktatási intézmény szüntette meg működését a pénzügyi kényszer miatt. Intézményeik alkalmazotti létszámát a szűkülő bevételekhez kellett igazítani. Pontos adat az elbocsátásokról még nem áll rendelkezésünkre, de mintegy ötven-száz főre számítanak.

Mint az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában írják, „a hiányt a kormányzat okozta azzal, hogy a 2005. évi közoktatási kiegészítő támogatásának elszámolásakor 3,1 milliárdot vont meg tizenhárom intézményfenntartó egyháztól. Ez körülbelül tanulónként harminchatezer forint kiesést jelent.”

Ennek következtében az egyházi intézmények nem tudták kifizetni dolgozóiknak a 2006. évi 13. havi illetményt, s 2007 júliusától nem tudják fizetni a 2007. évi 13. havi illetmény időarányos részét sem. Állami kiegészítést erre a célra – szemben a szociális területtel – az egyházi oktatási intézmények nem kapnak. A közlés szerint a 2007. évi hiány tanulónként körülbelül ötvenezer forint lehet. A 2007. év végétől hideg tél esetén a gázárak kiegyenlítése súlyos finanszírozási gondokat okozhat.

Mihályi Zoltánnné, a Magyarországi Evangélikus Egyház Oktatási Osztályának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy harmincnégy önálló jogi személyiséggel rendelkező oktatási intézményük, mintegy tizenegyezer tanulójuk és ezer pedagógusuk van. Közölte: iskolákat nem vontak össze, idén két új intézménnyel bővültek: egy óvodával Hódmezővásárhelyen és egy iskolával Szombathelyen. Így a létszám kétszázhetvennel emelkedik.

Mihály Zoltánné elmondta azt is: szeptembertől az új normatíva számításával „rejtett normatívacsökkenés történik”. Ez nagy terhet jelent majd az iskoláknak és a fenntartóknak is – tette hozzá.

MTI