EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 36 - Nagy terhet jelent az állami támogatás csökkenése az egyházi közoktatási intézményeknek

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Nagy terhet jelent az állami támogatás csökkenése az egyházi közoktatási intézményeknek

Nagy terhet jelent a normatív és kiegészítő támogatás csökkenése az egyházi közoktatási intézményeknek és fenntartóiknak; néhány esetben iskolákat szüntettek meg vagy vontak össze, és pedagógusok elbocsátásával is számolnak – erről a történelmi egyházak tájékoztatták az MTI-t.

A Magyar Katolikus Egyház százkilencvenegy közoktatási intézményt működtet. A 2007/2008-as tanévben a korábbi éveknél is jobban sújtják a katolikus oktatást az intézményfinanszírozási megszorítások, hiszen fenntartóik – tizennégy egyházmegye, huszonöt szerzetesrend, négy egyéb egyházi fenntartó – nem rendelkeznek olyan háttérintézményekkel, termelőeszközökkel, pénzforrásokkal, mint az önkormányzatok, amelyek ennek ellenére sincsenek rózsás helyzetben – tájékoztatta Bajzák Erzsébet M. Eszter nővér, a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet vezetője az MTI-t.

Közlése szerint a normatív és a kiegészítő támogatás csökkenését az intézményfenntartók az elmúlt években is csak nagy erőfeszítések és áldozatok árán tudták kompenzálni, de a most kezdődött tanév kilátásai az eddigieknél is riasztóbbak.

A normatív finanszírozás változásával és a várható inflációval számolva a hiány országos szinten elérheti a tíz százalékot, ami a katolikus oktatásra vetítve minden bizonnyal magasabb lesz. Ez akkora összeg, amit adományokból, jótékonysági akciókból képtelenség fedezni – olvasható az MTI-hez eljuttatott közlésben.

A nehézségek ellenére is meg kívánják őrizni a jelenlegi iskolarendszert, hiszen a százkilencvenegy intézményi központ összesen ötvenkétezer tanuló számára biztosítja a katolikus szellemiségű nevelést, oktatást. Ez a magyar közoktatás körülbelül négy százaléka – írta Bajzák Erzsébet M. Eszter.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) – mint tavalyi éves jelentésében olvasható – százötvenkét oktatási feladatot lát el százkilenc intézmény keretei között. A közfeladatot huszonnyolc óvoda, ötvennégy általános iskola, huszonöt középiskola, öt szakiskola, tizenegy művészetoktatási, hat gyógypedagógiai szakszolgálat és egy pedagógiai szakmai szolgáltató intézmény látja el.

Az oktató-nevelő munkában több mint kétezer-ötszáz pedagógus vesz részt, a gyermek-, illetve tanulólétszám harmincezer-négyszáz – olvasható a jelentésben.

Papp Kornél, az MRE Zsinati Oktatásügyi Irodájának vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egyházuk intézményei közül két művészetoktatási intézmény szüntette meg működését a pénzügyi kényszer miatt. Intézményeik alkalmazotti létszámát a szűkülő bevételekhez kellett igazítani. Pontos adat az elbocsátásokról még nem áll rendelkezésünkre, de mintegy ötven-száz főre számítanak.

Mint az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában írják, „a hiányt a kormányzat okozta azzal, hogy a 2005. évi közoktatási kiegészítő támogatásának elszámolásakor 3,1 milliárdot vont meg tizenhárom intézményfenntartó egyháztól. Ez körülbelül tanulónként harminchatezer forint kiesést jelent.”

Ennek következtében az egyházi intézmények nem tudták kifizetni dolgozóiknak a 2006. évi 13. havi illetményt, s 2007 júliusától nem tudják fizetni a 2007. évi 13. havi illetmény időarányos részét sem. Állami kiegészítést erre a célra – szemben a szociális területtel – az egyházi oktatási intézmények nem kapnak. A közlés szerint a 2007. évi hiány tanulónként körülbelül ötvenezer forint lehet. A 2007. év végétől hideg tél esetén a gázárak kiegyenlítése súlyos finanszírozási gondokat okozhat.

Mihályi Zoltánnné, a Magyarországi Evangélikus Egyház Oktatási Osztályának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy harmincnégy önálló jogi személyiséggel rendelkező oktatási intézményük, mintegy tizenegyezer tanulójuk és ezer pedagógusuk van. Közölte: iskolákat nem vontak össze, idén két új intézménnyel bővültek: egy óvodával Hódmezővásárhelyen és egy iskolával Szombathelyen. Így a létszám kétszázhetvennel emelkedik.

Mihály Zoltánné elmondta azt is: szeptembertől az új normatíva számításával „rejtett normatívacsökkenés történik”. Ez nagy terhet jelent majd az iskoláknak és a fenntartóknak is – tette hozzá.

MTI


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Visszatérő kérdés
Mások hasznára, de ne a magam kárára
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Amit a falak hirdetnek…
Új munkás a lelki építkezésben
„Őrizd az ót, s hozz elő újat!”
Kettős ünnep Domonyban
„Legeltesd az én juhaimat!”
Keresztutak
Közel – és még közelebb
Püspöki látogatás Genfben
Október a reformáció hónapja
Tíz nap a Bárka-táborban
Fontos előrelépés a fogyatékosügyben
Külügyminiszteri kitüntetés a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatójának
Evangélikusok
Európa: mítosz és álom
Turné után, premier előtt
„Mindeddig megsegített bennünket az Úr…”
e-világ
Bajor fejlesztések a világhálón
Keresztény szemmel
Apácaszigor
Ahol a jó bor felekezeti tulajdonságairól is értekeztek
Boldog- és Kisasszonyok, Máriák
Evangélikus néprajzi konferenciák és tanulmánykötet
Hogyan vehetjük elejét az érzelmi kiégésnek?
A hét témája
Nagy terhet jelent az állami támogatás csökkenése az egyházi közoktatási intézményeknek
Indiából a soproni líceum falai közé
Lépesfalvi „nyelvhatárátlépések”
Az ökumené és a fiatalok közötti szolgálat elkötelezett híveként
Hittanárok, akik tudatos polgárokat nevelnek
Tanévnyitó istentisztelet Szarvason
evél&levél
Viszontlátás
Közlemények, nyilatkozatok
A Magyarországi Evangélikus Egyház elnökségének és püspöki tanácsának nyilatkozata
Gyülekezetimunkatárs-képző tanfolyam
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Angyalok énekelnek
Rekonstruált Bach-mű
Joghurttorta
A vasárnap igéje
Üdvös viaskodás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Az igehirdetés pasztorális karaktere
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 36 Nagy terhet jelent az állami támogatás csökkenése az egyházi közoktatási intézményeknek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster