Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 45 - A lelkipásztor nem hagyhatja el a nyáját

Keresztutak

A lelkipásztor nem hagyhatja el a nyáját

„A lelkész nem hagyhatja el nyáját véglegesen, nem disszidálhat, mert az hivatásának feladását jelenti még a diktatúrákban is” – mondta az MTI-nek adott interjújában Glatz Ferenc, az MTA Történettudományi Intézetének (TTI) igazgatója a totalitárius rendszerekről október 29-én tartott konferencia után.

A református egyház zsinatának lelkészi elnöke, Bölcskei Gusztáv kezdeményezte azt a konferenciát, amelyet az MTA TTI támogatott, így kerülhetett sor az egyházi és a világi tudományos kutatók közös előadására, amely a nyilas rémuralom és a kommunista diktatúra egyházi vonatkozásait tárgyalta.

Glatz Ferenc hangsúlyozta: meglátása szerint nincs kétféle tudomány, ami a kutatások tárgyát illeti, hiszen a szakemberek ugyanazt az időszakot kutatják, eltérés csak a módszerekben lehet. A professzor szerint a teológia és a történetírás értékítélete összeegyeztethető, a világi kutatók számára pedig ennek a konferenciának többek között az volt a hozadéka, hogy az olyan etikai alapfogalmakat, mint például a bűnösség és a felelősség, a történészek ezentúl bátrabban használják. A belügyminisztériumi papi ügynökjelentésekről szólva megállapította, hogy ártatlanok, súlytalanok voltak, amelyek nem veszélyeztették az egyházak létét, tehát a kollaboráció nem állt azon a fokon, mint az egykori Csehszlovákiában vagy az NDK-ban.

MTI