Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 31 - El­hunyt Wer­ner Krus­che püs­pök

Keresztutak

El­hunyt Wer­ner Krus­che püs­pök

A mag­de­bur­gi dóm né­hai lel­ké­sze, az egy­ko­ri Né­met De­mok­ra­ti­kus Köz­tár­sa­ság (NDK) Pro­tes­táns Egy­ház­szö­vet­sé­gé­nek el­nö­ke, Wer­ner Kru­sche püs­pök július 24-én, ki­lenc­ven­egy éves ko­rá­ban el­hunyt.

Egyi­ke volt azok­nak a teo­ló­gu­sok­nak, akik a leg­po­zi­tí­vabb ha­tást gya­ko­rol­ták az NDK egy­há­zi éle­té­re. Utód­ja, Ax­el No­ack püs­pök sze­rint Krus­che „hí­vő, ke­gyes püs­pök volt – meg­le­he­tő­sen ke­gyet­len idők­ben”. Pré­di­ká­ci­ó­i­val és ál­lás­fog­la­lá­sa­i­val se­gí­tet­te az NDK egy­há­za­it a Jé­zus Krisz­tus­hoz va­ló hű­ség út­ján ma­rad­ni.

Iga­zi híd­ve­rő volt a ket­té­osz­tott Né­met­or­szág egy­há­zai kö­zött. Olyan ige­hir­de­tő, aki po­li­ti­kai kér­dé­sek­ben is min­dig vi­lá­gos evan­gé­li­u­mi üze­ne­tet fo­gal­ma­zott meg, s tet­te ezt úgy, hogy még el­len­fe­le­it sem sér­tet­te meg.

Ma­gyar evan­gé­li­kus és re­for­má­tus ösz­tön­dí­jas di­á­kok so­kat kö­szön­het­nek ne­ki is test­vé­ri tá­mo­ga­tá­sá­ért, oda­fi­gye­lé­sé­ért, azért, hogy le­he­tő­sé­get kap­tak teo­ló­gi­ai is­me­re­te­ik bő­ví­té­sé­re az ak­ko­ri NDK több egye­te­mén és pré­di­ká­tor­sze­mi­ná­ri­u­má­ban.

For­rás: jesus.de, re­for­matus.hu