Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 31 - Con­fes­sio

evél&levél

Con­fes­sio

Tisz­telt Szer­kesz­tő Úr!

Ér­dek­lő­dés­sel ol­vas­tam az evan­gé­li­kus hon­la­pon, il­let­ve az Evan­gé­li­kus Élet­ben kö­zölt Ba­log Zol­tán-in­ter­jút a húsz év­vel ez­előtt az NDK-me­ne­kül­tek kö­zött Csil­le­bér­cen tör­tén­tek­ről. Ugyan­csak hal­lot­tam az evan­gé­li­kus rá­dió­adás­ban el­hang­zott in­ter­jút az el­nök­kel.

Örü­lök, hogy húsz év el­múl­tá­val ilyen ele­ve­nen tart­ják a té­mát. Ez szük­sé­ges is. De úgy gon­do­lom, hogy leg­alább ennyi­re szük­sé­ges az új­ság­írói kö­rül­te­kin­tés és ob­jek­ti­vi­tás is. Ezt azért írom, mert ak­ko­ri­ban Le­hel Lász­ló, az öku­me­ni­kus ta­nács fő­tit­ká­ra hi­va­ta­lo­san – tu­do­má­som sze­rint – négy lel­készt kért fel a me­ne­kül­tek kö­zöt­ti szol­gá­lat­ra: He­c­ker Fri­gyes me­to­dis­ta lel­készt, dr. Zsig­mondy Ár­pád és Csé­ry Ág­nes evan­gé­li­kus lel­ké­sze­ket és Bé­ke­fi La­jos re­for­má­tus lel­készt. Az er­re vo­nat­ko­zó hi­te­les tör­té­ne­tet meg a me­ne­kül­tek kö­zöt­ti szol­gá­lat­ról szó­ló em­lé­ke­ző pub­li­cisz­ti­kát a Con­fes­sio 1990/1. szá­ma a 71–74. ol­da­lon tet­te köz­zé NDK-me­ne­kül­tek kö­zött cím­mel tol­lam­ból. Ké­sőbb az mtv2 Pál­ffy Ist­ván szer­kesz­té­sé­ben fil­met for­ga­tott a tá­bor­ban töl­tött idő­ről, hely­szí­nek­ről ve­lem, majd lel­ké­szi nap­ló­mat né­met­re for­dít­va meg­küld­tem azt a né­met Sta­at­sar­chiv­nak a ti­ze­dik év­for­du­lón. Az Evan­gelis­che Ve­rant­wor­tung cí­mű CDU-lap (Né­met Ke­resz­tény­de­mok­ra­ta Unió) úgy­szin­tén a ti­ze­dik év­for­du­ló­ra kö­zölt rész­le­tet lel­ké­szi nap­lóm­ból.

Úgy gon­do­lom, nem ha­szon­ta­lan fel­la­poz­ni a Con­fes­sio idé­zett szá­mát, s rá­jön­ni ar­ra, mi az, ami­ben az ese­mé­nyek len­dü­le­té­ben ha­son­ló­an érez­tünk Ba­log Zol­tán­nal, s mi az, ami­ben a tör­té­ne­lem ura sa­já­tos igei lá­tá­so­kat adott, s ami­ben ta­lán az egyé­ni hit lá­tá­sa éle­seb­ben meg­fo­gal­ma­zó­dott és dif­fe­ren­ci­ál­tan je­lent­ke­zett. Ez is meg­ta­lál­ha­tó eb­ben a cikk­ben, mi­vel­hogy an­nak a fe­led­he­tet­len ti­zen­négy nap­nak meg­volt már ak­kor a sa­já­tos „teo­ló­gi­á­ja”, il­let­ve teo­ló­gi­ai ol­va­sa­ta, egy­faj­ta ke­let-kö­zép-eu­ró­pai fel­sza­ba­dí­tá­si teo­ló­gia. Amely az­tán to­vább foly­ta­tó­dott… és ar­ról is meg va­gyok győ­ződ­ve, hogy az a szep­tem­ber 10. na­gyon so­ka­ké… akik még em­lé­kez­nek pon­to­san a tör­tén­tek­re…

Kol­le­gi­á­lis üd­vöz­let­tel:

Dr. PhD Bé­ke­fy La­jos re­for­má­tus teo­ló­gus, pub­li­cis­ta, fe­le­lős szer­kesz­tő